Jan Hřebejk je na Líbánkách s Aňou Geislerovou

Třeboň – Anna Geislerová a Jan Hřebejk si dovolují oznámit začátek natáčení čtvrtého společného filmu. Formulace ze svatebního oznámení si režisér vypůjčil pro informaci o tom, že začíná pracovat na dalším snímku. Líbánky uzavřou trilogii příběhů ze současnosti, kterou tvoří filmy Kawasakiho růže a Nevinnost.

Společným jmenovatelem těchto snímků je tajemství skryté v minulosti, které po letech zasahuje do života postav. Každý film toto střetnutí zpracovává svébytným způsobem a v odlišném žánru. Stopy minulosti tak mohou vyznívat dramaticky, tragicky i komicky. Scénář k oběma zmíněným snímkům napsal Petr Jarchovský, Hřebejkův dlouholetý spolupracovník, který je i scenáristou závěru trilogie.

Líbánky se odehrávají v čase tří dnů svatební oslavy. Nevěsta a ženich – Tereza a Radim tvoří půvabný pár, navzdory tomu, že oba již prošli manželskou zkušeností a odnesli si z ní své šrámy. Tereza zklamané srdce, Radim dospívajícího syna. Jsou však odhodláni zkusit to znovu, jsou přesvědčeni, že tentokrát to vyjde. Na svatební oslavě se ale náhle objeví nezvaný host. S Janem Bendou, který si brzy získá náklonnost přítomných, dostává romantika u svatebního stolu trhliny. Některá tajemství by prostě neměla být prozrazena.

Nevěstu, která se ve svůj svatební den musí vyrovnat se situací, jež může ovlivnit její právě začínající manželství i celý následující život, hraje Aňa Geislerová. V dalších rolích se představí Kristýna Fuitová Nováková, Stanislav Majer, Jiří Černý, Jiří Šesták a David Máj.

Líbánky natáčí režisér Hřebejk během září převážně v jihočeské Třeboni a okolí. Premiéra filmu, na němž se podílí Česká televize, je plánována na podzim roku 2013.