Klasická hudba pod taktovkou mladých

Praha – Hlavní sál Valdštejnského paláce uvede prvním koncertem jednadvacátý ročník hudebního festivalu Mladá Praha. Hlavní náplní bude jako každoročně klasická hudba, ale také jazz. Akce se bude konat do 17. září na různých místech České republiky, ale také v německém Bad Schandau. Organizátoři naplánovali celkem jedenáct koncertů.

Při úvodním večeru doprovodí mladé umělce Komorní orchestr Pavla Haase. Na milovníky klasiky čekají díla Alexandra Hazunova, Bohuslava Martinů, Wolfganga Amadea Mozarta nebo Petra Iljiče Čajkovského. 

Občanské sdružení Mladá Praha-mezinárodní hudební festival si klade za cíl pomoci začínajícím umělcům v oboru vážné hudby. Vzdělat a inspirovat se mohou instrumentalisté, pěvci, komorní soubory, ale i dirigenti či hudební skladatelé. 

Prostor dostane i již zmíněný jazz, tentokrát v podání rakouské zpěvačky Sophie Lamošové a tuzemského klavíristy Pavla Muchy. Dvojice zahraje 14. září na scéně divadelní kavárny Černá labuť v Praze. Na seznamu účinkujících se objevila i jména japonského klavíristy Masakiho Ichikawy či dirigenta Roberta Kružíka. 

O závěr v Rudolfinu se postará Jihočeská filharmonie České Budějovice.