Pomozte svému divadlu. Pláče dobře, ale na špatném hrobě?

Praha - Během září vystoupí na piazzetě pražského Národního divadla na dvacet regionálních divadelních souborů. Důvodem není žádná divadelní přehlídka, ale happening, kterým chtějí upozornit na neveselou situaci mimopražských scén. První představení se v rámci kampaně Pomozte svému divadlu uskutečnilo 5. září.

Herci přenáší divadlo do otevřeného prostoru, aby dostali na světlo téma financování regionálních scén. Kampaň Pomozte svému divadlu, kterou pořádá Asociace profesionálních divadel ČR, chce upozornit, že scénám chybí peníze na provoz. A nedostatek financí s sebou nese hrozbu propouštění a omezení počtu představení.

„Například Východočeskému divadlu v Pardubicích chybí na zajištění letošní sezony 2,5 milionu korun,“ uvedla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková. Zřizovatelé krajských divadel, tedy města a hejtmanství, už ale odmítají dál navyšovat příspěvky na kulturu. Žádají stát, aby do krajů posílal víc peněz.

Jan Burian, předseda Asociace profesionálních divadel ČR a ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni: Za ten stav může neochota našich elit politických na úrovni krajů, obcí i státu se dohodnout na standardním evropském způsobu kofinancování divadel ze všech úrovní veřejných zdrojů. Od akce si slibuji, že na to upozorníme veřejnost a postrčíme politiky k jednacímu stolu a k tomu, aby se problém, o kterém se mluví dvacet let, začal konečně řešit.

Jiří Besser, bývalý ministr kultury: Ono z podstaty jde vždycky o to, kdo je zřizovatelem divadla. V případě regionálních divadel jsou to převážně města a je otázkou samosprávy, kolik financí poskytne. Stát má program na podporu profesionálních divadel, symofonických orchestrů a sborů a tento program je každoročně naplňován. Ale částka zůstává pořád stejná, takže při inflaci se samozřejmě snižuje. Problém je v tom, že stát ten program má, kdežto kraje takovéto programy si nezavedly. Samozřejmě podporují různými dotacemi divadla a umělecké soubory, ale ty částky jsou nedostatečné.

Problémy s rozpočtem řeší i Klicperovo divadlo v Hradci Králové. Jeho ředitel Ladislav Zeman tvrdí: Regiony trpí, na rozdíl od hlavního města. „90 procent všech grantů a živých peněz jde do Prahy a zhruba deset procent nateče do regionů,“ upozorňuje.

„My bohužel nemůžeme dofinancovávat to, co jim města nebo kraje nedávají. Pláčou dobře, ale na špatném hrobě,“ namítá mluvčí ministerstva kultury Markéta Ševčíková. „To je jen přehazování horkého bramboru,“ domnívá se ale Jana Pernicová, radní Pardubického kraje za ČSSD. 

Regionální divadla chtějí na své potíže upozornit přímo před Národním divadlem v Praze, které se k projektu také přidalo spolu s Laternou magikou, Státní operou, Divadlem Na zábradlí a Městskými divadly pražskými. Pokud jde o financování, je případ Národního divadla podle bývalého ministra kultury Jiřího Bessera trochu jiná. „Je příspěvkovou organizací ministerstva kultury, je to reprezentant státu a stát je za ni zodpovědný. Jde do něj zhruba 460 milionů ročně a rozpočt je k 900 milionům. Tady bych nehledal žádné zvýhodňování.“

První představení začalo 5. září ve 14:30. Vystoupení pokračují až do pátku 7. září. V druhé polovině září se regionální divadla vrátí ještě jednou - 19., 20. a 21. září. Na piazzetě vystoupí také ředitelé divadel a herecké osobnosti, v televizních spotech kampaň podpořili Václav Postránecký, Martin Stránský, Pavla Tomicová a Jaroslav Plesl.

Vedle zmíněného Východočeského a Klicperova divadla se do kampaně zapojily desítky dalších regionálních scén, například v Plzni Alfa a Divadlo J. K. Tyla, v Liberci Divadlo F. X. Šaldy a Naivní divadlo, v Brně Městské divadlo a Divadlo Radost. Jejich kompletní seznam a také text petice, kterou může divadla podpořit veřejnost, najdou zájemci na stránkách kampaně.