Pošta vydala známky věhlasného kreslíře aut Zapadlíka

Praha - Tisíce lidí dnes navštívily mezinárodní veletrh Sběratel, který se do 8. září koná na výstavišti PVA Letňany v Praze. Davy zájemců od dopoledne oblehly stoly a stánky s nabídkou poštovních známek, mincí, telefonních karet, minerálů či jiných sběratelských předmětů. Zájem návštěvníků veletrhu upoutala především akce Harley-Davidson Clubu Praha, nejstaršího klubu svého druhu na světě, pro který uznávaný výtvarník Václav Zapadlík vytvořil originální dopisnici. Zapadlík na veletrhu představí také novou sérii poštovních známek Světová auta.

Česká pošta novou sérii známek vydává jako známkový sešitek s motivem slavných vozů světové automobilové historie 20. a 30. let. Jsou v něm modely Buggati Royale, Mercedes-Benz 540, Duesenberg SJ, Rolls-Royce III, Isotta Fraschini a česká, dnes již zaniklá značka Wikov.

Kresby Václava Zapadlíka uznává celý automobilový svět. Za jeho realistické reprodukce bugatek a starých mercedesů jsou zákazníci v zámoří ochotni zaplatit v přepočtu i desetitisíce korun. V Česku ale žije v ústraní svého smíchovského bytu.

Celý život bere zakázky nadšenců ze Spojených států amerických, Japonska, Francie. Svůj sál má i v legendárním muzeu veteránů Blackhawk v Kalifornii. „Lidi tam na tom vydělávají. Tady to prostě není. A ještě plus český nacionalismus: jenom Tatra 11, práce českých rukou a dělníků…,“ naznačuje českou realitu Zapadlík.

Je jedním z mála výtvarníků na světě, který dokáže kromě klasické malby udělat i technické výrobní výkresy. Nákres zničené konstrukce umí například precizně „obalit“ karoserií. Kreslí přitom zpaměti. Podle jeho výkresu se tak dají kompletně restaurovat automobily, ze kterých zbyl třeba pouze podvozek.

Dopisnice a známky Václava Zapadlíka
Zdroj: ČT24

„V zahraničí je opravdu velmi známý. V Česku platí známé nomen omen - jmenuje se Zapadlík a v Česku zapadl. Doufám, že to změníme,“ říká Břetislav Janík, ředitel odboru známkové tvorby. Zapadlíkovy poštovní známky mohou nyní zájemci koupit na každé větší poště. Za jednu zaplatí dvacet korun.

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)