Oči černé - filmová klasika s Michalkovovým rukopisem

Příběh nenaplněné lásky, natočený volně na motivy povídek A. P. Čechova, Oči černé režiséra Nikity Michalkova přináší 7. září cyklus ČT2 Velikáni filmu. Italský koprodukční film z roku 1987, ve kterém hrají M. Mastroianni, J. Safonovová, S. Manganová, M. Kellerová, V. Larionov a další mohou diváci vidět od 21:40 v ruském a italském znění s titulky.

Nikita Michalkov natočil Oči černé nostalgicky, ve smetanových a okrových tónech, evokujících za přispění hudby Francise Laie idylu dávných časů. Základní osa příběhu je inspirována Čechovovou Dámou s psíčkem: Co začalo jako povrchní lázeňská romance, stane se pro oba hrdiny překvapivě osudovou záležitostí. Michalkov a scénárista Alexandr Abadašjan však zrušili postavu solidního úředníka Gurova a hlavní roli napsali na tělo Marcellu Mastroiannimu. Ten postavě Romana Patroniho propůjčil rysy histriona, klauna a do jisté míry „zbytečného člověka“. Michalkov tak Čechovově předloze ubírá na melodramatičnosti a na neklidná srdce svých hrdinů nahlíží s jistou ironií.

  • Oči černé zdroj: ČT
  • Oči černé zdroj: ČT

Světově uznávaný ruský oscarový režisér, herec a scenárista Nikita Sergejevič Michalkov se narodil v Moskvě do umělecké rodiny. Na jevišti vystupoval už ve svých čtrnácti letech a o rok později se objevil i ve filmu. Studoval herectví a filmovou režii. Proslulý a uznávaný filmový režisér Andrej Michalkov-Končalovskij je jeho bratr. 

Mezi nejznámější a nejúspěšnější filmy Nikity Michalkova patří Oblomov podle románu I. A. Gončarova s Olegem Tabakovem v hlavní roli; adaptace díla A. P. Čechova Oči černé; anekdoticky laděné vyprávění o střetu dvou kultur Urga; Oscarem oceněný snímek Unaveni sluncem, v němž si sám Michalkov zahrál hlavní roli plukovníka Kotova; romantický Lazebník sibiřský nebo snímek Dvanáct odehrávající se ve válkou zničené Čečně. 

Ukázka z filmu Oči černé (zdroj: ČT24)

Národní umělec Ruské federace Nikita Michalkov je jedním z nejoriginálnějších ruských filmových tvůrců současnosti, jeho kontroverzní filmy často vyvolávají bouřlivé debaty. Je nositelem francouzského řádu Čestné legie a v roce 2010 obdržel na MFF v Karlových Varech cenu Křišťálový glóbus za svůj celoživotní přínos oboru kinematografie.