Bob Dylan vydává nové album

USA – Legendární americký hudebník Bob Dylan právě v těchto dnech vydává 35. studiové album s názvem Tempest. Vychází přesně padesát let od prvního Dylanova hudebního počinu také jako oslava půlstoletí působení zpěváka na světové hudební scéně.

V roce 1962 se debut tehdy 21letého Boba Dylana prodával na vinylu. Padesát let nato jeho novinku nabízí zdarma k poslechu digitální služba iTunes. Co se nezměnilo, je Bob Dylan. Zůstává v pozadí, neobjevuje se na veřejnosti a neposkytuje rozhovory. Bob Dylan získal mnoho prestižních hudebních cen, ale i Pulitzerovu cenu a několik čestných doktorátů. Americký prezident Barack Obama mu udělil Prezidentskou medaili svobody.

„Ten proces skládání byl pro mě vždy něco nového. Cítil jsem, jako kdybych objevil, co nikdo přede mnou neobjevil. Cítil jsem se jako opravdový umělec, protože to přede mnou nikdo nikdy takhle nedělal,“ říká Bob Dylan, který novou desku pojmenoval Tempest (v překladu Bouře) a světem se okamžitě rozletěla fáma, že je to jeho poslední hudební počin. Stejně se totiž jmenuje i poslední hra Williama Shakespeara. Toto spojení muzikant rezolutně odmítl.

V 71 letech Bob Dylan stále koncertuje po celém světě. Albem Tempest vzkazuje, že ještě nepatří jen do zlatých fondů hudební historie.