World Press Photo konečně doputovalo do Česka

Praha – Ve výstavní síni v Karolinu bude ode dneška až do 10. října přístupná výstava novinářských fotografií World Press Photo. Velkoplošné snímky představí vítěze z únorové soutěže, jíž se zúčastnilo přes pět tisíc profesionálních fotografů z celého světa.

Porotci vybírali z neskutečného množství kandidátů. Ve finále se probrali víc než sty tisíci fotografií. Hlavní cenu si ale nakonec odnesl španělský žurnalista Samuel Aranda, kterého zaměstnává americký list The New York Times. 

Podle porotců se fotografovi podařilo zachytit mnoho aspektů takzvaného arabského jara, tedy vlny revolucí, která se loni rozlila po oblasti severní Afriky a Blízkého východu. Na vítězné fotografii žena zahalená do černého roucha, s nímž kontrastují bílé chirurgické rukavice na jejích rukou, drží v náručí zraněného příbuzného před provizorní nemocnicí zřízenou v mešitě v jemenském hlavním městě Saná. 

Rozhovor s Damirem Sagoljem, jedním z oceněných fotografů (zdroj: ČT24)

Dalším tématem, které stojí za pozornost, je fotodokumentace přílivové vlny tsunami v Japonsku. World Press Photo však nemá jen „katastrofický“ nádech, mezi reportážními snímky najdou příchozí i přírodu či sport. Například bosenský fotograf Damir Sagolj, který přijel na pražskou výstavu, byl podle svých slov oceněn za „krajinu města“. Jeho snímek zachycuje nasvícený portrét Kim Ir-sena v potemnělém severokorejském Pchjongjangu. „Udělal jsem ji, když jsem fotografoval daleko důležitější příběh o hladomoru v Koreji v důsledku záplav,“ prozradil o vítězném snímku kategorie Každodenní život. Spolu s ostatními oceněnými fotografiemi si jej zájemci mohou v pražském Karolinu prohlédnout do 10. října.