Munchův Výkřik se provětrá na výstavě v New Yorku

New York – Proslulý obraz malíře Edvarda Muncha Výkřik se ke konci října na půl roku objeví v Muzeu moderního umění. Verzi obrazu z 19. století letos na jaře koupil neznámý kupec za 120 milionů dolarů. A právě nový majitel také dílo newyorskému muzeu půjčil, uvedl list The New York Times.

Výtvarník namaloval mezi lety 1893–1910 hned čtyři verze křičící postavy. Tři z nich dodnes odpočívají v norských muzeích a do zahraničí se nepodívaly léta. Ta poslední je jediná, která má soukromého majitele a od 24. října do 29. dubna bude na své příznivce čekat na výstavě. 

„Pro naše návštěvníky je to neuvěřitelná příležitost vidět něco, co je jinak těžko k vidění,“ podotkl ředitel Muzea moderního umění Glenn Lowry. 

Zmíněná částka, za niž si kupec pastel opatřil, je vůbec nejvyšší, jakou kdy někdo za obraz zaplatil. Média sice spekulují, zdali milionářem není Leon Black, šéf kapitálového fondu Apollo Management a zároveň člen správní rady Metropolitního muzea umění. Tento tip se však dosud nepotvrdil.   

Expresionista Munch se do obrazu pokusil promítnout ztrápenou duši moderního člověka. „Šel jsem po cestě se dvěma přáteli - začalo zapadat slunce - obloha náhle krvavě zrudla - zastavil jsem se, opřel jsem se o plot k smrti unaven - obloha nad modročerným fjordem plála šarlatem krve - moji přátelé šli dál a já tam zůstal stát chvějící se úzkostí - a cítil jsem, jak přírodu prostupuje silný, nekonečný výkřik,“ popsal autor téměř děsivé okolnosti jeho inspirace.

Edvard Munch
Zdroj: ČT24/Wikipedia

Munchův nenadálý pocit úzkosti mohly mít na svědomí zdravotní, finanční a osobní problémy. Křičící postavu umístil navíc na místo vyhledávané norskými sebevrahy. Do fjordu doléhal řev z nedalekých jatek či z ústavu pro choromyslné, kde setrvávala malířova schizofrenická sestra.