Filmové premiéry neunikly prohibici

Ovšem ne té české, ale americké. V Zemi bez zákona díky ní vznikla jedna slušná gangsterka. O Bastardy není nouze ani v našem školství, přesvědčuje nás potřetí Tomáš Magnusek. V pořadí třetí je i Největší přání, jímž Olga Špátová navazuje na stejnojmenné dokumentární projekty svého otce Jana Špáty. Nemluvě o tom, že trojka je SuperClásico číslo v milostných vztazích, někdy vítané, v tomhle dánsko-argentinském případě jsou ale tři už moc. A na to, že je řeč o filmech, je tu The Words zas až moc. Pojďme radši do kina!

BASTARDI 3. Je mezi počtem pokračování a úrovní filmu nepřímá úměra? Kdo viděl předchozí Bastardy, tuší, do čeho jde, kdo ne, nechť se nechá překvapit. Scénář, režie a hlavní role: mistr Magnusek osobně. Magnusfilm, v jehož produkci Bastardi 3 vznikli, by se pomalu mohl stát pojmenováním nového žánru.

NEJVĚTŠÍ PŘÁNÍ. Jaké je tvoje největší přání? ptala se dokumentaristka Olga Špátová během dvou let více než stovky lidí. Z odpovědí vyplynul její autorský pohled na první generaci, která dospěla ve svobodě. Více v článku níže.

SUPERCLÁSICO. Víno, fotbal, tango a láska v dánské komedii. Christian (Anders W. Berthelsen) odjíždí se svým pubertálním synem z Dánska do Buenos Aires, aby získal zpět svou manželku (Paprika Steenová), která tam žije s argentinskou fotbalovou hvězdou (Sebastián Estevanez). SuperClásico. Dánsko, 2011. Režie: Ole Christian Madsen.

Trailer k filmu SuperClásico (zdroj: ČT24)

THE WORDS. Příběh napsaný jako příběh v příběhu. Co je literární fikce a co realita? Když Rory Jansen (Bradley Cooper) vydá svůj románový debut, stává se spisovatelskou hvězdou. V době největšího úspěchu jej ale vyhledá Starý muž (Jeremy Irons) a konfrontuje jej s faktem, že on je skutečným autorem novely. Čí jsou to tedy slova? A čí je to příběh? The Words. USA, 2012. Režie: Brian Klugman, Lee Sternthal.

ZEMĚ BEZ ZÁKONA. Když ve vaší zemi neplatí zákony, musíte si vytvořit své vlastní. Tím se řídili i bratři Bondurantovi (Jason Clarke, Tom Hardy, Shia LaBeouf), kteří za dob prohibice obchodovali s načerno páleným alkoholem v malém městečku Franklin County, v odlehlém koutě americké Virginie. Země bez zákona je film natočený podle skutečné události, jestlipak o české prohibici taky nějaký vznikne… The Wetterst Country. USA, 2012. Režie: John Hillcoat.

Na webu ČT24 si budete moci přečíst recenze na filmy Bastardi 3, SuperClásico a Země bez zákona.