Na Hobitovy kulatiny pustil Jackson do světa další filmovou ochutnávku

Londýn – Režisér filmového zpracování Hobita Peter Jackson poodhalil fanouškům další filmové scény. Stalo se tak jen dva dny před 75. výročím vydání knižní předlohy. Ta se na pultech britských knihkupectví objevila 21. září 1937 a hned si získala srdce tisíců čtenářů po celém světě. Sám autor Hobita John Ronald Reuel Tolkien ale původně o vydání příběhů, které vyprávěl svým dětem před spaním, vůbec neuvažoval.

Ohromný kasovní úspěch trilogie Pán prstenů napomohl ke zfilmování díla, které dobrodružství o zničení Prstenu předchází. V mnohém se zdá příběh hobita, jenž vyrazí s trpaslíky na výpravu pro hromady zlata hlídané drakem, pohádkovější a zdaleka ne tolik myšlenkově spletitý. Také ve filmovém zpracování uvidí diváci některé postavy, které znají z Pána Prstenů. Tolkien stvořil svět, kde je dobro slabé a zlo silné. Hlavním tématem příběhů je proto statečnost.

Knížku o hobitovi Bilbovi Pytlíkovi začal Tolkien psát původně pro své děti někdy ve 30. letech. Podle Tolkiena to bylo kolem roku 1935, jeho synové ale tvrdili, že jim příběh začal vyprávět před spaním dávno před tímto rokem. S knižním vydáním ale původně Tolkien nepočítal. Hobit vyšel až díky rodinné přítelkyni Elaine Griffithsové, která texty ukázala v nakladatelství George Allen & Unwin, kde zrovna pracovala. Reakce byla nadšená a 21. září 1937 knížka vyšla (česky poprvé v roce 1979). Tolkienovi bylo tehdy již 45 let. V některých britských vydáních se dokonce objevily Tolkienovy jednoduché, ale o to přesvědčivější ilustrace.

Nejen proto tento román patří mezi nejprodávanější knihu na světě. Dodnes se všech knih ságy prodalo po celém světě přes 150 milionů. Skalní fanoušci si nyní připomínají tzv. „Tolkienův týden“ a 22. září pak přímo „Hobití den“, který provází oslavy a festivaly v podobném duchu, jaký je barvitě vylíčen v knize. Právě tento den se totiž narodili oba nechtění hrdinové ságy – Bilbo a Frodo Pytlík.