Mladá krev i tradice na výstavě světového skla v Jiřském klášteře

Praha - Sklářské umělecké objekty zaplnily od 21. září do 30. listopadu ambit kláštera sv. Jiří na Pražském hradě. Prezentace prací účastníků 4. ročníku prestižní mezinárodní soutěže pro studenty vysokých uměleckých škol Stanislav Libenský Award spojená s výstavou Cherchez la femme – společná cesta Libenský–Brychtová je první expozicí, kterou Jiřský klášter hostí po dlouholetém působení Národní galerie.

Mimořádně inspirativní konfrontace tvorby nejmladší generace sklářských výtvarníků a legendární sklářské dvojice Libenský–Brychtová, nabízí pozoruhodný zážitek znalcům i široké veřejnosti. Ústředním motivem nového sklářského řemesla již není jenom funkčnost, ale i svoboda tvorby. Vystavené exponáty jsou nejen nádhernými uměleckými díly, ale zároveň výpovědí o současném životním stylu.

„Výstava ukazuje, že sklo je živý materiál, že to není nic zakonzervovaného. Organizátorům se podařilo přilákat opravdu prestižní školy a jejich absolventy. Vždy je určitým překvapením, když se přihlásí absolventi třeba z Austrálie, Spojených států nebo Turecka. Jedná se vždy o absolventské práce, které zahrnují širokou žánrovou škálu od plastik přes vitráže až po nejrůznější instalace,“ přiblížil expozici její kurátor a předseda odborné poroty Milan Hlaveš.

Každoročně udělované ocenění Stanislav Libenský Award je poctou významnému umělci a pedagogovi, právem považovaného za největšího českého sklářského výtvarníka. Zároveň je jedinečnou celosvětovou přehlídkou mladé nastupující sklářské generace.

Iniciátorem celého projektu je Pražská galerie českého skla

Stejně jako u předcházejících ročníků, také tentokrát téma doprovodné výstavy nabízí kontrast, poučení i radost z krásy a rozmanitosti skla. Cherchez la femme – společná cesta Libenský–Brychtová, připomíná osudovou ženu v tvorbě Stanislava Libenského a patronku Stanislav Libenský Award Jaroslavu Brychtovou. Jejich společné dílo dnes hrdě vystavují muzea a galerie doma i v zahraničí a oceňuje je celý odborný svět. Téma ženy bylo zvoleno také s respektem k prostředí Jiřského kláštera, někdejšího prvního kláštera v Čechách (založen v 2. pol. 10. století).

Cherchez la femme – společná cesta Libenský–Brychtová / Diagonála I (1989)
Zdroj: Gabriel Urbánek/Národní galerie