Český komiks vysílá signály do neznáma

Brno – Devadesát let – zhruba do tak dávné doby datuje své počátky český komiks. Zájemce o animované a kreslené příběhy potěší výstava Signály z neznáma, která startuje v Domě umění města Brna. Organizátoři nevynechali žádnou podstatnou etapu – svou přítomností návštěvníky poctí Rychlé šípy Jaroslava Foglara, kamarádi ze Čtyřlístku a starší zhlédnou komiksy vnadných krasavic Káji Saudka nebo originální příběh Aloise Nebela.

Dnes už komiks nemusí soutěžit o své místo na slunci, postoj společnosti se v posledních letech změnil a tento žánr patří k těm oblíbeným. Tvůrci tak už nemusejí nikomu dokazovat, že prostřednictvím obrázků jsou schopni vytvořit plnohodnotný příběh a zaslouží si uznání a pozornost odborníků.

„Nyní mají lidé poprvé možnost vidět český komiks v celé devadesátileté tradici tak, jak procházel svými vzlety a pády v dějinách 20. století,“ uvedl jeden z kurátorů exhibice Pavel Kořínek.

Jako chronologický začátek stanovili pořadatelé rok 1922. Právě tehdy totiž začala vycházet série Josefa Lady Šprýmové kousky Frantíka Vovíska a kozla Bobeše. Velký prostor dostal také Ondřej Sekora a jeho legendární Ferda Mravenec. 

Kořínek vysvětluje, že ve 20. a 30. letech byl domácí komis zcela srovnatelný s úrovní zbytku Evropy. Komiksu přistřihlo pomyslná papírová křídla období Protektorátu a komunistické totality. 

Signály z neznáma jsou rozděleny do několika částí. První shrnuje komiksy s tématy chlapeckých spolků – skauti, pionýři apod. V další si přijdou na své milovníci zvířat, a do třetice se výstava věnuje vědecko-fantastickému a dobrodružnému žánru. V neposlední řadě se expozice dotkne i komiksových přesahů do divadla, filmu, reklamy či propagandy. To vše zůstane v Brně až do 13. ledna.