Tři knižní tipy Radky Denemarkové

Co všechno hýbalo našimi životy… Dokumentování dvacátého století je společné všem třem knižním tipům spisovatelky a překladatelky Radky Denemarkové. V Hledání ztraceného času je nahlíženo subjektivním pohledem novináře Milana Schulze; v Cestě růžového trojúhelníku člověkem, který byl v každé době pro někoho nedostatečně „vhodný“; a kniha historičky Milady Polišenské prozradí nemálo o diplomatických vztazích.

Milada POLIŠENSKÁ / Diplomatické vztahy Československa a USA 1918–1968
(Libri, 580 Kč)

Anotace: Historička diplomacie a mezinárodních vztahů podrobně mapuje na základě archivních výzkumů v USA i u nás vývoj a peripetie diplomatických vztahů i jejich hlavních protagonistů v letech 1918–68. První svazek s předznamenáním aktivit čs. zahraničního odboje za 1. světové války končí náznaky mnichovské krize. Radka Denemarková o knize: Milada Polišenská se zabývá diplomatickými vztahy z pohledu historičky. Zajímavé čtení, i když samozřejmě trošku sterilní, člověk se musí naučit číst mezi řádky. Řeč politiků, to je taková zajímavá mužská hra. Na základě toho, co se dělo nebo děje v diplomatických vztazích, by se dal napsat výtečný román. Možná bychom se divili, co všechno ovlivnilo historii, naše životy, v jakém rozpoložení politici jednají. Pro mě to byl takový zajímavý pokus vytvořit si na základě fantazie příběh, který je za těmito větami.

Rudolf BRÁZDA, Jean-Luc SCHWAB / Cesta růžového trojúhelníku
(Paseka, překlad Zuzana Dlabalová, 249 Kč)

Anotace: Nacistická likvidace homosexuálů ve vzpomínkách posledního pamětníka. Životní partner Rudolfa Brázdy, Francouz Jean-Luc Schwab, rekonstruuje jeho osobní příběh a zároveň seznamuje čtenáře s fakty o pronásledování homosexuální menšiny za druhé světové války. Radka Denemarková o knize: Není to kniha, která by byla zajímavá literárně, spíše opět z hlediska dokumentu. Jde o příběh člověka, homosexuála, který se za svou homosexualitu ocitl v koncentračním táboře. A je velice zajímavé, že když se domáhá odškodnění nebo chce mluvit o svém příběhu, tak se to nehodí, protože oběti nacistického režimu měli vypadat zase jinak. Přestože jsou hraniční situace, kdy musíme každou oběť vnímat v první řadě jako člověka, tak stále ještě existují nálepky, klišé a předsudky.

Knižní tipy Radky Denemarkové (zdroj: ČT24)

Milan SCHULZ / Hledání zatraceného času
(Torst, 277 Kč)

Anotace: Novinář Milan Schulz shrnul v knize s podtitulem „Co jsem nezapomněl“ vlastní život, který byl cestou dvacátým stoletím. Radka Denemarková o knize: Milan Schulz je novinář, který se narodil v roce 1930, jeho životaběh pokrývá dvacáté století; byl vždycky u všeho velice blízko. Jeho kniha je velice subjektivní, ale na nic si nehraje. Nedělá se lepší, než byl, staví se ke všemu čelem a s nadhledem, což v Čechách není příliš časté, bohužel.