Filmové premiéry: Ti, co to sebrali, to vodnesou na svý místo

Vypůjčená věta z Hoří, má panenko by mohla zaznít ve všech filmových premiérách tohoto týdne. A v jedné také zazní - právě ve Formanově snímku, který se bezmála po půlstoletí vrací do kin. Stejně tak by ji ale využili Divoši, přetahující se o drogové kšefty; Sousedská hlídka jako vzkaz emzákům sápajícím se po naší planetě; nebo by ji mohli připojit k přání Naboř a ujeď účastníci jedné bláznivé americké honičky. A hodila by se i do dramatu-dokumentu bratří Taviánů z italského vězení. Zněla by asi takhle: Bude tma, v této nastalé tmě, ten, kdo to zcizil, to tam odnese, jinak Caesar musí zemřít.

CAESAR MUSÍ ZEMŘÍT. Bratři Taviánové natáčeli šest měsíců v jedné italské věznici inscenovaný dokument o vězních, kteří zkouší Shakespearovu hru Julius Caesar. Dávné intriky, výhodné koalice i opravdová přátelství se prolínají s životem těch, kteří také nejsou žádní beránci. Film byl oceněn Zlatým medvědem na Berlinale 2012. Cesare deve morire. Itálie, 2012. Režie: Paolo Taviani, Vittorio Taviani.

DIVOŠI. Tohle je ten typ historky, ve které se všechno vymkne kontrole. Oliver Stone opustil pro tentokrát politizující témata a rozhodl se přiblížit hollywoodským kasaštykům akčnějším ražením. Snímek, v němž John Travolta hraje dvojího agenta a Salma Hayek šéfku drogového kartelu, má prý diváky hlavně pobavit. Savages. USA, 2012. Režie: Oliver Stone.

NABOŘ A UJEĎ. Charlie Bronson se chce chytit své životní šance, a proto zamíří se svou přítelkyní do Los Angeles. Jenže těžko začít od nuly, když máte nevyrovnané účty. Cesta se mění v bláznivou honičku, do které se připletou i jeho bývalí kámoši z gangu, federálové a banda podivínů. Ač to tak na první pohled nevypadá (ani podle synopse, ani podle názvu, který je zkrátka blbej), příjemná komedie s Bradleym Cooperem, Kristen Bellovou a Daxem Shepardem, která si nehraje na víc, než je. Hit and Run. USA, 2012. Režie: David Palmer, Dax Shepard.

SOUSEDSKÁ HLÍDKA. Poslední muži na svém místě. Ben Stiller, Vince Vaughn, Jonah Hill a Richard Ayoade jako členové domobrany, které čeká větší úkol než chránit pokojný spánek středoamarického městečka před zloději zahradních trpaslíků - totiž ubránit lidstvo před emzáky, co si z naší krásné modré planety chtějí udělat terč. Tohle je naopak zas o trochu horší, než to zní. The Watch. USA, 2012. Režie: Akiva Schaffer.

HOŘÍ, MÁ PANENKO. A, dědo, není vám zima? Tak pudeme blíž k ohni, ne? Film Miloše Formana o jednom nepovedeném hasičském bále se po 45 letech opět vrací do kin jako druhá vlaštovka digitálního restaurování zlatého fondu české kinematografie. Československo/Itálie, 1967. Režie: Miloš Forman.

Na webu ČT24 si budete moci přečíst recenze na filmy Caesar musí zemřít, Divoši, Sousedská hlídka a Naboř a ujeď.