Designblok doprovází luxus

Praha - Přes čtyřicet designérských studií, pětapadesát módních návrhářů a značek a téměř devět desítek interiérových firem se představí na přehlídce Designblok. Čtrnáctý ročník týdne designu s novým podtitulem Prague Design and Fashion Week začíná 1. října a potrvá týden.

Součástí akce je i Designblok Premier Fashion Week, který opět přinese autorskou českou i zahraniční módu v kontextu celého životního stylu. K nejvýznamnějším zahraničním hostům patří španělská designérka žijící v Itálii Patricia Urquiolová a galeristka Rossana Orlandiová, obě vystoupí také na přednáškách určených veřejnosti.

Tématem hlavní doprovodné výstavy kurátorů Jany Zielinski a Jiřího Macka je luxus. Pocitová výstava je postavena na abstraktním konceptu světla a projekcí, které natočil filmový režisér Tomáš Luňák. „Je to něha, spontaneita, čas, ticho a dobro… Výstava má sloužit k zastavení. Designblok je plný věcí. Jsou tu nové kolekce, produkty, novinky… Naopak naše výstava Luxus by měla sloužit k tomu, aby se člověk zastavil, možná chvíli ztišil a začal uvažovat, co pro něj luxus znamená,“ přeje si kurátorka Zielinski, která je i ředitelkou Designbloku.

  • Z kolekce značky Spijkers en Spijkers zdroj: Desigblok
  • Emagame - limitovaná edice nábytku pro panenky zdroj: Designblok

Designblok se uskuteční na 58 místech po celé Praze a nabídne 145 společenských akcí. Hlavní výstavní prostory jsou letos umístěny ve starých palácích v centru metropole, pořadatelé tak chtějí konfrontovat historické prostory se současným designem.

První čistě interiérové superstudio se nachází v Kafkově domě nedaleko Staroměstského náměstí. Druhé superstudio v Clam-Gallasově paláci je zaměřeno na koncepční výstavy významných osobností, které letos na Designblok přijely. Třetí, největší superstudio s podtitulem Openstudio čili Laboratoř designu nahlíží do budoucnosti designu. Představí například milánský design, školní ateliéry, mladé návrháře a šperkaře.

Nové autorské módní kolekce v kostele sv. Šimona a Judy předvedou od čtvrtka do neděle nejvýznamnější čeští návrháři, například Klára Nademlýnská, Liběna Rochová, Hana Zárubová nebo Denisa Nová i slavný americký designér Jeremy Scott, jenž navrhuje excentrické kolekce pro značku Adidas.