Tourfilm cestuje na Tahiti. Připluje i Sharkman

Karlovy Vary - Po loňských Himalájích se organizátoři festivalu Tourfilm rozhodli ohřát návštěvníky na Tahiti, které je tématem 45. ročníku. Přehlídka filmů s turistickou tematikou se společně s 19. festivalem českých filmů Tour Region Film koná od 4. do 6. října v Karlových Varech.

Do letošního ročníku Tourfilmu se přihlásilo celkem 656 filmů. „Pro projekci jsme museli dělat určitou selekci, protože to bychom mohli promítat do Vánoc. Ale myslím si, že ta kolekce je velice reprezentativní a máme zde to nejlepší, co v letošním roce v tomto oboru vzniklo,“ domnívá se ředitel festivalu Josef Schütz.

Filmy se promítají v lázeňském hotelu Thermal podle kontinentů. Budou uváděny až do soboty. Navíc budou v sobotu moci diváci zhlédnout i vítězné filmy letošního ročníku. Promítání je navíc bezplatné.

Ústředním tématem je letos Tahiti. „Přizpůsobili jsme mu i bohatý doprovodný program celé akce,“ upozornil Schütz. Největší festivalovou hvězdou bude potápěč Mike Rutzen, zvaný Sharkman, známý mimo jiné z pořadů Discovery Channel, BBC či National Geographic. Svůj život zasvěcuje především záchraně bílých žraloků. O natáčení filmu Escape to Tahiti budou vyprávět Libor Špaček a Petra Doležalová a o svých cestách na Tahiti povypráví Miloslav Stingl nebo hudebník Martin Kratochvíl. Mezi hosty bude také herečka Dana Morávková a moderátoři Iveta Toušlová a Josef Maršál. Návštěvníci by si ale podle pořadatelů neměli nechat ujít také vystoupení tahitské taneční a hudební skupiny Aloha Tahiti Show.

Mike Rutzen alias Sharkman
Zdroj: ČT24/Tourfilm

Soutěžní projekce Tour Region Filmu, do něhož se přihlásilo 135 snímků, mohou diváci zhlédnout ve čtvrtek. „Film hraje v cestovním ruchu při propagaci destinací a při rozhodování cestovatelů stále větší roli. Doufáme, že přehlídka, jako je Tourfilm, přiblíží filmovou produkci českých regionů ke světové špičce a namotivuje turisty k jejich návštěvě,“ přeje si generální ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

Festival tradičně doplní přehlídka turistických map a průvodců Tourmap. Zájemci si je budou moci prohlédnout v prostorách hotelu Thermal. Na všechny akce i doprovodný program je vstup zdarma.