Příběhy mužů: Proč a jak se ženy zbavují otců svých dětí

Praha - Syndrom zavržení rodiče, často kvalitního otce, který své dítě miluje a chce se podílet na jeho výchově nejen jako chodící peněženka, je nejagresivnější formou domácího násilí, tvrdí spisovatelka a novinářka Věra Nosková. Patologii rozvodů a rozchodů dvojic s dětmi se věnuje její poslední kniha Příběhy mužů.

Kniha je složená z vyprávění těžce zkoušených mužů, rozvíjí tak jedno z témat Noskové předchozí knihy Chraňme muže (2010), která byla úvahou o úbytku mužnosti a znevážení mužské role v naší kultuře.

Jeden z vypravěčů pokládá ženám řečnickou otázku, na niž si sám po trpkých zkušenostech umí odpovědět: Co všechno se dá normálnímu chlapovi udělat, když si ho zprotivíte nebo máte chuť žít s někým jiným? Připravíte ho o děti, infikujete je nenávistí k němu, seberete mu domov, připravíte jeho firmu o prosperitu, nehorázně lžete policii, aby ho odvezli v poutech, má dům a splácí hypotéku, ale nesmí v něm bydlet, odporně o něm mluvíte na veřejnosti, obviníte ho, že sexuálně zneužíval vaše děti a vás že běžně znásilňoval. A osoba, která se dopustí tolika zla, lží a podvodů, smí, na rozdíl od otce, vychovávat jeho děti, a je litována a chráněna.

Příběhy mužů nebyly sepsány se záměrem, aby vzbuzovaly především soucit se sužovanými otci a odpor k jejich bývalým partnerkám, upozorňuje autorka. Vyprávějí také o tom, co se může stát, když se muž chová jistým způsobem, jaké reakce a pohromy může očekávat. Mimoděk radí, na co si dávat pozor. Provokují k přemýšlení nad lidskými povahami, líčí jednání institucí, které rozhodují o našich životech. Autorka na příbězích, které jí vyprávěli muži, ilustruje problém, který má naše společnost, ale příliš ho nevnímá.

Patologie rozvodů a rozchodů dvojic s dětmi má neblahý až zdrcující vliv nejen na soukromé životy, ale je součástí etické koroze společnosti. Za asistence mnohdy lhostejných a laxních soudů a úřadů probíhá stále stejné, už před více než třiceti lety popsané patologické až kriminální chování jednoho z rodičů, v masivní většině matek, aniž by na to státní instituce, které v nich hrají klíčovou roli, adekvátně reagovaly, píše Věra Nosková v anotaci ke knize.

PŘÍBĚHY MUŽŮ. Nakladatelství Klika, 2012. 200 stran. 215 Kč.