Veletržní palác marně hledá šéfa. Nikdo ho nechce

Praha – Místo šéfa Veletržního paláce, kde Národní galerie vystavuje moderní umění, není pro nikoho zřejmě tak lukrativní místo, jak se čekalo. Soutěž o vedoucí pozici totiž vzbudila překvapivě malý zájem, uchazeče byste napočítali na prstech jedné ruky – přihlásily se pouze čtyři osoby, z toho jen dvě splnily formální podmínky. Odborníci říkají, že ani jeden z kandidátů v čele prestižní sbírky neobstojí.

Sbírka je ostatně bez ředitele víc než rok a náhradníka za minulého šéfa ne a ne najít. Veletržní palác čeká podle teoretiků i kurátorů temné období nehledě na to, jak dopadne výběrové řízení. Současnému řediteli Vladimíru Rösslovi nikdo z kvalitních kandidátů údajně nevěří. Většina lidí se prý bojí dlouhodobě uvázat k něčemu, co se nachází v tak zoufalém stavu.

Odborníci z Veletržního paláce ale jakoukoliv kritiku odmítají. Podle nich se stánek moderního umění konečně probouzí k životu. Instituce prý navštěvuje čím dál víc zájemců. Samotný Rössel nehodlá situaci komentovat.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Ve hře o to, kdo bude spravovat sbírku umění v ceně několika miliard, jsou v současnosti jednom dvě jména - kurátorka Národní galerie Karolína Dolanská a kurátor Richard Drury, který pracoval pro České muzeum výtvarných umění. 

Vladimír Rössel nyní hraje o všechno. Zásádní pro něj bude pondělní jednání komise ministerstva kultury, které posoudí novou koncepci Národní galerie. Do výběrového řízení ředitele této galerie se mimochodem přihlásilo deset kandidátů.