Dotek zla mohl být další béčkový film, nebýt Wellese

Dramatický souboj dvou představitelů zákona. Cyklus Velikáni filmu připomíná, že Orson Welles nerovná se jen Občan Kane. Americký film Dotek zla (1958), který Welles režíroval, napsal k němu scénář i si v něm zahrál, uvidí diváci ČT2 dnes ve 21:40.

„Film se dá shrnout do jediné věty: Příběh výborného detektiva, ale mizerného policisty,“ domnívá se filmový historik Věroslav Hába. „Je to příběh o korupci, a protože Welles vždycky miloval postavy nadživotní velikosti, pokud se týká charakteru, tak je hlavním hrdinou člověk, který má pocit, že je nástrojem boží spravedlnosti, ale jeho úsilí se zvrhává a on se stává zločincem a vrahem.“

Do městečka ležícího v blízkosti mexicko-americké hranice přijíždí policista a drogový specialista Vargas s manželkou Susan, ve stejné době se zde objevuje šerif Hank Quinlan. Země tu doslova hoří pod nohama. Členové mafiánské rodiny Grandiů se pokusí Vargasovu manželku obratně zatáhnout do drogové aféry, která má ohrozit jeho kariéru. Přitom je zřejmé, že šerif je podvodník, jenž v minulosti, stejně jako tentokrát upravuje vyšetřované případy podle vlastních představ…

  • Dotek zla / Orson Welles, Joseph Calleia, Charlton Heston zdroj: ČT
  • Dotek zla / Janet Leighová, Charlton Heston zdroj: ČT

Dotek zla, jenž vznikl podle románu Znamení zla spisovatele Whita Mastersona, natočil proslulý, kontroverzní tvůrce Orson Welles, který zde rovněž ztvárnil postavu bezcharakterního zástupce zákona (Hanka Quinlana). „Původně měl ve filmu vystupovat pouze jako herec, ale protože jeho ambice byly vždycky především režírovat, tak společnost Universal přistoupila na to, že původně zamýšlený béčkový film svěří do jeho režie,“ prozradil Hába.

Svým precizním a osobitým pojetím, šokujícím již v prvních minutách příběhu, se Welles hodně vzdálil od původně „běžné kriminálky“, své postavě vtiskl osobitou chladnou tvář amorálnosti i tragiky a jako režisér se zařadil mezi klasiky žánru film noir.

„Film je zajímavý i po formální stránce,“ upozorňuje Věroslav Hába. "V tomto období už Welles vycházel z toho, že kamera nemá být to podstatné, záběry k sobě nemají připoutat za každou cenu pozornost, protože to je na úkor celé dramatické stavby. Byť Dotek zla je proslulý první scénou, Welles se od toho svým způsobem distancuje, když říká, že rozhodně nechce být ten tvůrce, který je připomínán jen kvůli některým záběrům. Jde mu o celé vyznění filmu."

Touch of Evil. USA, 1958. Režie: Orson Welles. Scénář: Orson Welles podle knihy Whita Mastersona. Kamera: Russell Metty. Hudba: Henry Mancini. Hrají: Charlton Heston, Orson Welles, Janet Leighová, Marlene Dietrichová, Joseph Calleia a další.