Poupata získala cenu na festivalu v jihokorejském Pusanu

Pusan - Koprodukční film České televize Poupata získal na jihokorejském festivalu v Pusanu jednu z hlavních cen Flash Forward Award. Snímek režiséra Zdeňka Jiráského už získal čtyři České lvy a dvě ceny české filmové kritiky. Cenu převzal výkonný producent Filmového centra České televize Jaroslav Kučera.

Než Poupata v kategorii vyhrála, posoudili Jihokorejci dalších sedm snímků z celého světa. „Zvítězila v konkurenci filmů z Kanady, Estonska, Itálie, Německa, Švýcarska, Argentiny či Kolumbie,“ uvedla mluvčí filmu Helena Hejčová. Festival se v Pusanu konal letos již po sedmnácté a cena Flash Forward Award se tam uděluje od roku 2009. Celkem byly na jednom z největších festivalů v Asii k vidění v sálech i on-line více než tři stovky snímků.

Jaroslav Kučera, výkonný producent Filmového centra ČT

„Mezinárodní filmový festival v jihokorejském Pusanu je největší filmový festival na asijském kontinentu a je právem srovnáván s evropským Cannes… Je to opravdu velmi významná cena.“

Ocenění v Pusanu převzali zástupci České televize, která Poupata koprodukovala. Jiráský totiž mezitím vyrazil do USA představit svůj film na mezinárodní filmový festival v Chicagu. V říjnu se nejlepší český film roku 2011 objeví ještě na festivalech ve Varšavě či v Kyjevě. Poupata postoupila také do užšího výběru jedné z prestižních filmových soutěží - 25. ročníku Evropských filmových cen (EFC). Finále EFC bude 1. prosince na Maltě.

Poupata líčí svět zoufalých vztahů. Hrdinové se touží vymanit z osudově daného prostředí a žít normální život. Hlavní role ztvárnili Vladimír Javorský, Malgorzata Pikusová z Těšínského divadla, Marika Šoposká a Josef Láska. Drama vzniklo v produkci společnosti Cineart TV Prague.

Více o filmu najdete zde.

Telefonát Jaroslava Kučery (zdroj: ČT24)