Hana Maciuchová jako Emmy Göring je jedinečná

Praha - Česká rozhlasová inscenace Enigma Emmy Göring, která právě vyšla na CD, se stala vítězem festivalu Prix Bohemia 2010, v anketě Neviditelný herec ji posluchači označili za nejlepší hru roku a výkon Hany Maciuchové za nejlepší herecký výkon roku 2010.

„Je to příběh života, který se odehrával mezi kýčem a terorem,“ tak charakterizoval svoji rozhlasovou hru Enigma Emmy Göring německý autor Werner Fritsch. K jejímu napsání ho inspirovaly paměti druhé ženy nechvalně známého nacistického pohlavára Hermanna Göringa.

„Emmy Göring svým divadelním gestem a jistou melodramatickou citlivostí opisovala svůj život zvláštním způsobem a mojí prací bylo, abych postihla tuto podivnou, lehkomyslnou, banální citlivost v kontrastu s tragédií 2. sv. války. Práce s režisérem Vrzákem byla skvělá. On je opravdu výborný a moc ráda s ním dělám,“ popsala něco z rozhlasové práce herečka Hana Maciuchová v rozhovoru pro pořad Kulturama.

  • Enigma Emmy Göring (obal CD - ČR) zdroj: Český rozhlas
  • Enigma Emmy Göring (obal CD - Německo) zdroj: EBOOKEE

V roce 1935 si v Berlíně říšský ministr letectví a vrchní velitel Luftwaffe Hermann Göring vzal známou herečku Emmy Sonnemannovou. Sňatkem se Emmy Göringová vzhledem k tomu, že první muž Třetí říše Adolf Hitler nebyl ženatý, stala fakticky její první dámou. Divadlo sice musela opustit, ale 10 let si užívala své hlavní role manželky druhého muže Velkoněmecké říše, jež se neomezovala pouze na účinkování při oficiálních teatrálních nacistických parádách.

Po boku muže, jemuž totalizovaný německý národ familiárně říkal „náš Hermann“, vytrvala až do hořkého konce. Naposledy ho viděla 7. října 1946, kdy se s ním už odsouzeným k smrti musela rozloučit. O osm dní později spáchal Göring sebevraždu, aby se vyhnul oprátce. Po smrti manžela se ocitla sama před soudem. Soud jí přikládal za vinu, že díky postavení jejího muže požívala za nacistického režimu značných výhod. Mnoho svědků však vypovídalo v její prospěch, nakonec byla poslána na rok do pracovního tábora, bylo jí zabaveno 30 procent zbylého majetku a pět let nesměla vykonávat svou původní profesi. O zabavený majetek se pak po dlouhá léta soudila, ale nepochodila. V roce 1967, šest let před svou smrtí vydala již zmíněné memoáry.

Hana Maciuchová v rozhlasovém studiu (zdroj: ČT24)

Kniha Po boku mého muže inspirovala německého dramatika Wernera Fritsche, který v ní obzvlášť silně vnímal její tragikomické rysy (pompézní a okázalý styl života Göringových k nim nikdy neměl daleko) a sladkobolný kýč, pod nímž je dobře skryta lhostejnost a cynismus nacistických prominentů. Z jeho čtení vzniklo monodrama Enigma Emmy Göring. Autor ho sám v roce 2006 nejprve inscenoval v rozhlase. Skvělý výkon herečky Irmy Hermannové ocenili posluchači prvním místem v anketě Hra roku 2007. Inscenace měla úspěch i na CD nosiči a pronikla na jeviště několika divadel.

Podobný úspěch slavila i česká rozhlasová verze. Inscenace režiséra Aleše Vrzáka se dočkala hned několika ocenění: na festivalu Prix Bohemia, ale také v anketě rozhlasových posluchačů – zvítězila jako hra roku a představitelka titulní role Hana Maciuchová byla oceněna jako nejlepší rozhlasová herečka.

Enigma Emmy Göring (CD) - Autor: Fritsch, Werner, v hlavní roli: Hana Maciuchová, dále účinkují: Jaromír Meduna (Göring), Ivan Řezáč (Hitler), Lukáš Hlavica (Gustav Gründens). Režie: Aleš Vrzák.