Zemřela filmová kritička Galina Kopaněva

Praha - V úterý zemřela v Praze ve věku 81 let přední filmová kritička, publicistka, pedagožka a znalkyně ruské kultury Galina Kopaněva. Oznámila to její rodina. Uznávaná odbornice na dějiny středoevropské a východoevropské kinematografie stála u zrodu československého hnutí filmových klubů v 60. letech a spoluzakládala časopis Film a doba.

Svými přednáškami a semináři Kopaněva formovala kinematografické myšlení několika generací domácích tvůrců i filmových kritiků a historiků. „Svými žáky byla velice oblíbena,“ vzpomíná umělecká poradkyně karlovarského festivalu Eva Zaoralová.

Pochopit novou vlnu

Kopaněva se narodila 26. listopadu 1931. V roce 1957 absolvovala filmovou fakultu v Praze. Odbornými texty i lektorskou činností se Kopaněva jako generační souputnice režisérů československé „nové vlny“ zásadní měrou zasloužila o divácké pochopení těchto snímků. Dlouhá léta publikovala například ve Filmu a době nebo v kulturním čtrnáctideníku A2. V roce 2006 se podílela na vzniku sborníku textů Věra Chytilová mezi námi.

Galina Kopaněva byla i dlouholetou odbornou poradkyní Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Letos v srpnu získala rozhodnutím polského prezidenta Bronisława Komorowského Rytířský kříž Řádu za zásluhy Polské republice. Stalo se tak za mimořádné zásluhy a vynikající úspěchy dosažené při rozvoji polsko-české kulturní spolupráce.

„Polskou kinematografii propagovala už v těžkých dobách totality. Díky jejímu odbornému zájmu o středoevropskou filmovou tvorbu má polská kinematografie každoročně v Karlových Varech důležité místo,“ uvedl při předávání řádu chargé d'affaires a.i. polského velvyslanectví Marek Minarczuk.

Kopaněva byla v letech 1964-1976 odbornou redaktorkou časopisu Film a doba, od roku 1977 vyučovala dějiny filmu na Katedře filmové vědy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Externě přednášela na Filmové fakultě Akademie múzických umění. Spolupracovala s Asociací českých filmových klubů na dramaturgické přípravě Letní filmové školy v Uherském Hradišti a lektorsky zajišťovala Seminář ruského filmu ve Veselí nad Moravou.