Stohy knih, Vaculík a Kurdové na jednom místě

Havlíčkův Brod – Vysočinu oživí dvaadvacátý ročník Podzimního knižního veletrhu. Kulturní dům Ostrov během pátku a soboty otevře dveře desítkám nakladatelů i spisovatelů. Letošním mottem celé akce je podtitul Knihy a sny.

Veletrh slaví úspěchy – tento rok se totiž na akci přihlásilo přes sto šedesát vystavovatelů. Tak vysoké číslo pořadatelé nepamatují už desítku let. 

V předvečer pátečního zahájení se návštěvníci mohou těšit na autorské čtení Michala Viewegha z díla Mráz přichází z Hradu. Štafetu po něm druhý den převezme Miloš Urban se svým dílem Praga Piccola. Havlíčkův Brod se také stane místem, kde Jiří Kratochvíl představí svůj čerstvý román Dobrou noc, sladké sny. Mezi další zástupce české prózy, kteří na akci zavítají, patří třeba Ludvík Vaculík, Irena Obermannová nebo Jiří Hájíček. 

Současné domácí literatuře bude věnováno také čtení laureátů několika ročníků Ceny Jiřího Ortena. Mimo prózu se ale milovníci literatury budou moci probrat i dětskými publikacemi, českou poezií či oddechovou četbou. Nejvíc novinek však přichází v oblasti cestopisů a knih o cestování všeobecně. 

Organizátoři mají v záloze i doprovodný program v podobě festivalu Free the World!. Zpestřením se stane také Výstava současné české ilustrace nebo literární soutěž Dopište Douskovou!, které se zúčastnilo na čtyřicet soutěžících. Zadání znělo jasně: dopište povídku Ireny Douskové odehrávající se na Podzimním knižním veletrhu. Trojici nejlepších výtvorů vybere sama spisovatelka. V soutěži o nejkrásnější knihy se utká více než šedesátka aspirantů. 

Místo hlavního zahraničního hosta zastávají kurdští literáti. Do Brodu však zavítá také srbský autor Saša Stojanović.