Nový James Bond přichází (a s humorem)

Londýn - Slavnostní premiéru před zraky následníka trůnu prince Charlese a jeho manželky Camilly měl v londýnské Royal Albert Hall film s novými dobrodružstvími agenta Jamese Bonda. Do českých kin bude film s názvem Skyfall uveden v pátek, stejně jako do kinosálů v Británii i v dalších zemích.

V hlavní roli agenta 007 se už potřetí v řadě objevil britský herec Daniel Craig. Skyfall, jehož příběh tvůrci do poslední chvíle tajili, se vrací k duchu klasických bondovek. Celkem 23. film bondovské série má dle prvních reakcí více humoru než předchozí snímky z posledního období. Režie se tentokrát chopil Sam Mendes, který začínal svou dráhu v londýnských divadlech a se svým hollywoodským debutem Americká krása uspěl v oscarovém klání. Režii nového Bonda mu nabídl sám představitel hlavní role Craig, který se s Mendesem přátelí. V roli Bondovy šéfové M se tradičně chopila Judi Denchová, jejíž postava tentokrát hraje v příběhu klíčovou úlohu.

Ralph Fiennes, Daniel Craig a Bérénice Marlohe na slavnostní londýnské premiéře filmu Skyfall v Royal Albert Hall 23. 10. 2012.
Zdroj: ČTK/AP/Joel Ryan

„Podle listu The Indipendent je to jedna z nejlepších 'Bondovek' v historii. Samotný Craig říká, že se v roli Jamese Bonda cítí jako ryba ve vodě, i když si v jednom rozhovoru postěžoval, že mu ta role přináší až příliš velkou popularitu, rád by měl prý více soukromí. Spekuluje se o tom, že by tento herec měl natočit přinejmenším ještě dvě pokračování. Účast prince Charlese na londýnské premiéře má hlubší rozměr. On je totiž patronem charitativní organizace, jež se stará o herce, kteří ze zdravotních či jiných důvodů přijdou o práci,“ řekl také v telefonátu z Londýna zpravodaj ČT Ivan Kytka.

V Česku bude mít Skyfall premiéru v pátek ráno, stylově přesně v čase 0:07 ho uvidí první diváci v pražském kině IMAX a kinech Cinema City po celé republice. Obvykle jsou sice filmové premiéry ve čtvrtek, v tomto případě ale musela česká kina den počkat, aby se film na plátna dostal ve stejný den jako v Británii a jinde na světě.

Portál ČT24 v den premiéry přinese svým čtenářům recenzi tohoto nejnovějšího dílu o nejslavnějším agentovi všech dob.