Filmové premiéry jako kompars pro Bonda

Nejočekávanější premiérou tohoto týdne je nade vší pochybnost nová bondovka Skyfall. Není ovšem premiérou jedinou, naštěstí pro ty, kteří kouzlu agenta 007 nepropadli (ano, jsou tací). Volit můžou mezi neonacistickou Bojovnicí, animovaným Kozím příběhem se sýrem a čtyřmi dokumenty.

SKYFALL. Agent 007 opět zasahuje. Daniel Craig v nové, v pořadí již třiadvacáté bondovce, zachraňuje M (Judi Denchová) před její vlastní minulostí. Velká Británie / USA, 2012. Režie: Sam Mendes.

BOJOVNICE. Snadno se přidáš, ale dokážeš vůbec někdy odejít? Německé drama, které podle slov režiséra „prozkoumává důvody a motivace, které vhání mladé dívky do náručí extremistických demagogů“. O člence neonacistického gangu, která ze svých přesvědčení začne střízlivět… Die Kriegerin. Německo, 2011. Režie: David Wnendt.

KOZÍ PŘÍBĚH SE SÝREM. Pokračování prvního českého celovečerního animovaného filmu ve 3DÉÉÉ. Kozí příběh se po Pověstech staré Prahy (2008) přenesl do sýrového království a další dobrodružství Kuby, Máci, jejich dětí a prostořeké Kozy se točí právě kolem sýrů. Vhodné i pro diváky s alergií na mléčné výrobky. ČR, 2012. Režie: Jan Tománek. Více v následujícím článku:

SAMSARA. Okamžiky, které utvářejí náš život, bez komentáře. „Věčně se otáčející kolo života“ od režiséra filmových básní Baraka - Odysea země (1992) a Chronos (1985). USA, 2011. Režie: Ron Fricke.

GEORGE HARRISON: LIVING IN THE MATERIAL WORLD. Dokument o životě jednoho z Brouků v režii Martina Scorseseho. Jo, když se potkají dva, co umějí… USA, 2011.

ZEMĚ ČESKÁ, DOMOV TVŮJ. Pamatujete si, co jste dělali 11. 5. 2011? Možná jste byli jedním z těch, kteří zvěčnili ten den ve videu, jež by se mohlo stát součástí dokumentárního projektu. Zajímavé, kolik toho jeden den vypoví o nás a našich sousedech. Více v článku níže:

DVA NULA. Dokument natáčený během jednoho fotbalu, ale bez fotbalu. Zato o těch, co na něj chodí, v nichž se možná poznají i ti, co na něj nechodí. Od režiséra České RAPubliky. ČR, 2012. Režie: Pavel Abrahám.

Na webu ČT24 si budete moct přečíst recenze na filmy Skyfall, Dva nula a George Harrison: Living in the Material World.