Please The Trees si hrají se zvukem a náladami

Please The Trees, kteří právě vydávají své třetí album A Forest Affair, jsou sice kapelou táborsko-pražskou, se zdravým sebevědomím však pohlížejí za oceán. A daří se jim to, jejich krásně barevná deska plná emocí i nálad se povedla.

Please The Trees vznikli v roce 2006 původně účelovým spojením táborské kapely Some Other Place - která byla známá svými hledačskými zvukovými plochami, jak ambientními, tak pěkně noisovými, neměla ovšem zpěváka -, a osobitého pražského písničkáře Václava Havelky, který vystupoval pod předzdívkou selFbrush a neměl naopak muzikanty, kteří by dokázali ztvárnit jeho představu písní, nehodících se do jeho sólového projektu. Po několika oťukávacích zkouškách si vzájemně padli do noty a vznikla nová kapela, již zmínění Please The Trees – ti mají na svém kontě zatím nejenom úspěšná vystupování doma i v zahraničí, ale také dvě výtečná alba.

Jaká je tedy novinka? Okamžitě překvapí výborný zvuk, důraz na kytary, někdy zvonivě jiskřící, jindy naopak impresionisticky rozestřené, stejně jako Havelkův melancholický projev – pokud jde o zvuk, kapele se jistě vyplatila sázka na zahraniční produkci, album se točilo v kalifornském studiu, a pohoda z něj přímo čiší.

Z vlastního obsahu alba není těžké poznat, jaké asi mají muzikanti oblíbence, naštěstí jim však nepodléhají, vše zůstává v rovině čisté inspirace. A tak třeba kytarové party v úvodní Getting Ready někdy upomínají na Neila Younga, vůbec to ale, stejně jako jiné názvuky, nevadí. Nevadí ani spíš pomalejší tempa, která celkové náladě alba dobře sedí. Náladě, která se tak krásně hodí k podzimním mlhám a zešeřelým večerům – tak nějak totiž znějí nejen halené kytarové party, ale i zpěv.

Vrcholem je pak nejspíš předposlední Sleep, téměř sedmiminutová instrumentálka plná zvukových kouzel a barev, po níž závěrečná Paint the City Green, rockově odlehčená záležitost, celé nápadité album krásně uzavírá.