Promítat digitál, vymyslet lákadla?

Semily - Zásadní otázku řeší v těchto měsících mnozí provozovatelé malých biografů: Promítat dál, změnit se, anebo skončit? Důvodem je ostrá konkurence multikin a drahé investice do nové promítací techniky, bez kterých se však nelze dobře obejít.

Některé lokální biografy v Libereckém kraji se snaží hrozbě krachu uniknout tím, že rozšiřují své aktivity nad rámec pouhého promítání. Kino v Semilech investovalo a dostalo pod jednu střechu biograf, knihovnu i kavárnu. V osmitisícovém městě se za dva roky prodalo padesát tisíc vstupenek.

„Důležité je mít několik projektů, které s sebou nesou lákadla pro pravidelný okruh diváků, ať už je těmi projekty Metropolitní opera, filmový klub nebo projekce s hosty,“ radí Ondřej Šír, vedoucí Kina Jitřenka v Semilech.

Podobnou cestou se vydali i v Železném Brodě, kde nově digitalizované kino právě promítat začíná. „Dramaturgie kina ke konci loňské sezony už nevznikala podle toho, jak bychom chtěli, aby vypadala podle toho, jestli film byl, nebo nebyl k mání na 35milimetrových kopiích,“ vypráví vedoucí kina David Pešek. Proto se kino rozhodlo pro digitalizaci.

Naopak v Mimoni, kde kdysi biograf patříval k nejmodernějším, se letos promítalo naposledy. Na rekonstrukci kina bylo potřeba milion a půl Kč; zastupitelé však byli proti. Starosta Mimoně František Kaiser říká: „Neprošlo to jediným hlasem. Mrzí mě, že po devadesáti letech tady kino končí.“ Lidem nyní nezbývá než jezdit do České Lípy nebo Liberce.

Reportáž Michala Jemelky (zdroj: ČT24)