Světlo porozumění zasvítí v synagoze i kostele

Praha - Světlo porozumění, jedinečný koncert, který probíhá netradičním způsobem, simultánně, ve Španělské synagoze a v kostele sv. Ducha na Starém Městě, se v letošním roce odehraje 7. listopadu.

Koncert na oslavu lidské pospolitosti a solidarity, ve svatostáncích dvou největších evropských monoteistických náboženství, která proti sobě v průběhu historie nejednou stanula v konfliktu, tvoří účinkující z různých koutů žánrového spektra. 

„Je to naprosto ojedinělá záležitost, hlavně z těch důvodů multikulturních a také proto, že akce probíhá paralelně. Protagonisté koncertů přecházejí z jednoho prostoru do druhého, tedy v podstatě přebíhají, aby to stihli. Hraje se tedy na obou místech současně. Naším cílem je rozmělnit jakékoli bariéry a hledat v sobě světlo a vstřícnost k názoru i víře druhého člověka. Podle mého soudu je to velký zážitek, umocněný závěrečným finále, na kterém oba světy i účinkující a publikum propojí,“ přiblížil akci jeden z moderátorů večera herec Jan Potměšil v rozhovoru pro ČT24.

Rozhovor s Janem Potměšilem (zdroj: ČT24)

Každoročně koncert Světlo porozumění přiláká více než 700 lidí, kteří mají možnost slyšet směs nejrůznějších hudebních forem od klasické hudby, jazzu, alternativní hudby až po rock.

Mezi interprety minulých let patřili např.: Iva Bittová, Marian Varga, Pavel Šporcl, Dan Bárta, Bára Basiková, Michal Pavlíček, Zdeněk Bína, Varhan Orchestrovič Bauer, Makedonský orchestr orientální hudby, Okamžitý filmový orchester, sbor Chrámu sv. Ducha, sbor Mikrochor, dětský sbor Větrník Loštice, David Syme, Alexander Shonert, Miroslav Ambrož, Nika Diamant a mnoho dalších.