Marilyn Monroe po sté a opět jinak

Varšava – Marilyn Monroe – neutuchající fenomén, a jak se zdá, tak i pro naše polské sousedy. V aukční síni ve Varšavě totiž dochází k výstavě a zároveň k aukci zhruba dvou stovek fotografií slavné herečky. Autorství si připsal fotograf Melton Green, jež s Marilyn sdílel intimní vztah, a tak ji mohl plně zachytit i v soukromí. Spousta fotek uvidí veřejnost vůbec poprvé.

Melton Green fotil stávající sex symbol v letech 1953–1957. Těžko říct, kolikrát se mu před hledáčkem Marilyn producírovala, na polskou výstavu se však dostalo kolem čtyř tisíců snímků. Do dražby jich přitom půjde asi dvě stě čtyřicet. Aukční síň slibuje, že mnoho fotografií veřejnost nikdy neměla šanci spatřit. Část jich sice vyšla v novinách, ta druhá nejvzácnější, a zároveň ze soukromí herečky, se ale vystaví teprve nyní. 

Fotografie ležely dlouhou dobu ve Spojených státech, respektive v domech, které vlastní Polsko. Poté však přešly do majetku ministerstva financí, které se jich nyní rozhodlo zbavit. Důvod? Předměty spojené s blonďatou femme fatale se beztak rozprodávají jak na běžícím pásu, a není proto reálné udržet celou kolekci. Ale pak je tady ten druhý fakt, čímž jsou finance. Ministerstvo si samo nemůže dovolit sbírku spravovat. Výdej z aukce tak poputuje rovnou do státního rozpočtu. 

Ze sbírky fotografií Marilyn Monroe
Zdroj: ČT24

Aukční síň odhaduje, že by za Greenovy snímky mohli nadšenci utratit (v přepočtu na českou měnu) až čtrnáct milionů korun. Vyvolávací cena jedné fotografie se pohybuje kolem pěti tisíc korun. 

Expozice nabízí také další Greenovy práce – kamerou zachytil herce Marlona Branda, zpěváka Franka Sinatru či herečku Elizabeth Taylor. Záběry se záhadnou Marilyn však přirozeně dominují.

Telefonát Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)