Sexmise 21. století: A co muži? Mají si kde hrát?

Hradec Králové - Mají samci šanci na přežití? Je partenogeneze nejdokonalejším způsobem rozmnožování? Co je to otec? Byl Koperník žena? A co muži? Mají si kde hrát? Otázky, které si kladou tvůrci divadelní podoby Sexmise, která vznikla v Klicperově divadle třicet let po premiéře stejnojmenného filmu. Nespokojili se jen s retrem 80. let a pouhým přenesením filmu na jeviště. Královéhradecká Sexmise startuje v současnosti.

Sci-fi komedie Julia Machulského o dvou dobrovolnících mužského pohlaví, kteří se nechají hibernovat, ovšem probudí se poněkud déle, než čekali a navíc jako jediní samci v ženském světě, získala za třicet let od svého natočení v roce 1983 obrovskou popularitu. I mezi návštěvníky divadelního představení se jistě najdou tací, kteří tehdy stáli sáhodlouhé fronty u kina, aby se pokochali břitkým humorem a půvaby polských komparzistek.

Neodolatelnou filmovou komedii uvádí Klicperovo divadlo v autorské úpravě a režii Šimona Cabana. A jaká je Sexmise 21. století? Satira v pláštíku komediální sci-fi? Lechtivá komedie z nedaleké budoucnosti? Nebo neradostný pohled na další vývoj planety Země?

„Film Sexmise je v tom dobrém slova smyslu hodně poplatný době, ve které vznikl, té době teroru socialismu,“ domnívá se Caban. „Tehdy se ale neřešily genderové věci jako dnes a film si hraje s vtipným tématem vztahů mezi muži a ženami. Teď už je vše - anebo se to dělá - složitější. Šel jsem také od strašáku jakési nukleární války a zaměřil se na logičtější důvody, které jsou právě dnes již poměrně otevřeně komunikovány - vymření mužů.“

Divadelní adaptace pode tvůrců více rezonuje se současností a problémy dneška, ať už jde o změnu pozice mužů a žen či problémy důchodové reformy. Na jeviště přinese genderově (ne)korektní pohled spolu s řádnou dávkou nadsázky a legrace.

V premiéře se Klicperovo divadlo vydá na Sexmisi 10. listopadu. Jako dva hibernované samce uvidí diváci Jiřího Zapletala (taxikář Max) a Vojtěcha Dvořáka (vědecký pracovník Albert).