Slovenské dokumentaristce hrozí za film o soudu soud

Bratislava - Filmařka Zuzana Piussi natočila pronikavou kritickou sondu do stavu slovenské justice a teď bude muset zřejmě do soudní síně znovu. Ovšem bez kamery - jako obžalovaná. Proti jejímu stíhání se staví i čeští dokumentaristé, kteří se mimo jiné chystají protestovat.

Slovenská dokumentaristka s úspěchem uvedla na nedávném Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava v premiéře snímek Křehká identita zaobírající se národní identitou na Slovensku. Mnohem více je ale její jméno skloňováno v souvislosti s jiným dokumentem, který o Slovensku také mnohé vypovídá.

Politický dokumentární film o černých dírách v slovenské justici a o stavu práva na Slovensku vzbudil největší pozornot poté, co jej odvysílala Slovenská televize. Jedna z natočených - soudkyně Helena Kožíková - zažalovala televizi kvůli porušení ochrany osobnosti. A trestní oznámení podala také přímo na dokumentaristku za porušení „důvěrnosti rozhovoru osobní povahy“, uvádí Doc Alliance Films, kde byl snímek Nemoc třetí moci tento týden ke zhlédnutí zdarma.

  • Nemoc třetí moci (2011, režie: Zuzana Piussi) zdroj: Doc Alliance Films
  • Nemoc třetí moci (2011, režie: Zuzana Piussi) zdroj: Doc Alliance Films

Zuzana Piussi je žalována o více jak tři čtvrtě milionu korun a hrozí jí až dvouleté vězení. „Dala jsem té soudkyni černou pásku přes oči, protože mi nešlo o to někomu ublížit,“ tvrdí filmařka. Snímek odkrývá údajnou šikanu ve slovenské justici, kdy tzv. disciplinární soudy mají sloužit k trestání nepohodlných soudců. Stejně nepohodlná je teď podle svých slov i režisérka filmu. „Tito lidé si opravdu můžou vysoudit kolik chtějí a za co chtějí,“ obává se.

Obvinění Piussi rozpoutalo debatu o svobodě slova na Slovensku. Ozývají se i čeští filmaři. „Ten film absolutně nemá povahu nějaké bulvární senzace, naopak je komplexním vhledem do nějakého problému, a to si myslím, že je ve veřejném zájmu, takže já toto považuji za naprosto skandální,“ říká například dokumentarista Vít Janeček.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Čeští dokumentaristé chystají dopis slovenskému prezidentovi a 16. listopadu budou demonstrovat před slovenskou ambasádou v Praze. Na stejný den organizují protest i slovenské občanské iniciativy před ministerstvem spravedlnosti v Bratislavě.