Severský filmový podzim: Nesbø, curling i české vazby

Praha – I když blížící se nevlídno svádí spíš k přesunu na jih, v kinech pěti českých měst míří v následujících dnech na sever. Severský filmový podzim rozšiřuje roční období potřetí, letos kromě Prahy, Brna a Ostravy také v Chocni a Žamberku.

Filmová přehlídka přiblíží především současnou severskou kinematografii. Deset z dvanácti promítaných filmů vzniklo v uplynulých dvou letech. A dobrá zpráva pro ty, které severská kinematografie zajímá, ale filmový podzim nestihnou: čtyři festivalové snímky se následně objeví i v běžné kinodistribuci.

I když všechny tituly natočili filmaři z Norska, Švédska, Dánska nebo Islandu, některé z nich mají tu bližší, tu vzdálenější souvislost s českou kotlinou. Například v hlavní hrdince komorního dramatu Stockholm Östra, který 14. listopadu festival v Praze zahájí, mohou pozorní diváci rozpoznat Lenku Veselou z reklam na Českou spořitelnu. K Česku se hlásí i herečka z druhého zahajujícího snímku, dánského thrilleru ID:A – Tuva Novotny má, jak lze uhádnout už z jejího příjmení, po svém otci české kořeny.

  • Říše léta (2010, režie: Grímur Hákonarson) zdroj: Severský filmový klub
  • Jackpot (2011, režie: Magnus Martens) zdroj: Severský filmový klub

Islandskému režisérovi Grímuru Hákonarsonovi sice v žilách česká krev nekoluje, studoval ale na pražské FAMU. Na Severském filmovém podzimu se bude promítat jeho trochu duchařská komedie Říše léta. Smysl seveřanů pro humor dokládá v programu hned několik titulů – odehrávají se na thajském ostrově (Tenkrát v Phuketu), v prostředí jednoho poněkud exotického sportu (Král curlingu) anebo mezi sázkaři v případě norského Jackpotu. Autorem předlohy je i u nás populární spisovatel Jo Nesbø. Promítat se budou také dramata o problémech s otci (Synové a Synové Norska) či z druhé světové války (Srdce válečníka).

„Severské národy jsou téměř našimi sousedy, patří do Evropy, ale myslím si, že lidi více láká příroda, jezdí tam rybařit, ale o kultuře stále málo víme,“ domnívá se Lenka Bazinková z pořádajícího Severského filmového klubu. Doufá, že festival tamní kinematografii zas o něco více tuzemským divákům přiblíží.

Severský filmový podzim (zdroj: ČT24)

Severský filmový podzim začne v Praze (od 14. do 18. listopadu), poté se přesune do Ostravy (15.–18. listopadu), Brna (6.–9. prosince), kde bude festivalový program takřka shodný s tím pražským. S částí přehlídky se budou moci seznámit také diváci ve dvou menších městech Pardubického kraje – v Žamberku (14.–29. listopadu) a v Chocni (6.–9. prosince). Všechny snímky budou uvedeny s rozšířenými a barevně upravenými titulky pro neslyšící.

A podzimem severský filmový rok nekončí - v únoru totiž přijde Severská filmová zima.