Petra Janů byla přesvědčena, že Semafor je přestupní stanice

Praha - Vystoupením v pražské Lucerně oslaví šedesáté narozeniny zpěvačka Petra Janů. Na koncertu, který je už vyprodán, pokřtí také trojdiskový komplet nazvaný Má pouť. Jako hosty v Praze přivítá Otu Petřinu, Evu Pilarovou a Martu Kubišovou. Dnešní vystoupení se uskuteční v rámci turné, které populární zpěvačka zakončí 24. listopadu v Turnově.

Na zastávce v Lucerně bude rockovou éru Janů reprezentovat kytarista Ota Petřina. Duet si oslavenkyně zazpívá s Evou Pilarovou a Martou Kubišovou. Výpravný komplet tří CD Má pouť, který Janů představí v Lucerně, nabízí výběr úspěšných skladeb napříč její čtyřicetiletou hudební dráhou od rockových začátků přes pop, filmové melodie a George Gershwina až po její muzikálovou kariéru. Nahrávka obsahuje i dosud nevydané písně.

Zpívala jsem odmalička s babičkou

Trojnásobná zlatá slavice Petra Janů začala s nálepkou rockové zpěvačky, pěla kantilény Karla Svobody, skladby Gershwina a objevuje se i v muzikálech. Do světa hudební slávy sice vstoupila pod jménem Petra Janů, ale narodila se jako Jana Petrů 19. listopadu 1952.

Zpívání ji provázelo od dětství. „Zpívala jsem odmalička s babičkou, protože jsem byla neustále nemocné dítě. A pak jsem se prozpívala celým životem,“ vzpomíná Janů. Po absolvování střední ekonomické školy pracovala nejprve jako účetní. Účastnila se různých pěveckých soutěží a v roce 1972 to dotáhla až ke druhé příčce na jihlavské Mladé písni. Všimli si jí v divadle Semafor a přijali ji do souboru, tam si změnila jméno na Petra Janů.

„Měla jsem tolik sebevědomí, že nechápu, kde se ve mně ve dvaceti letech vzalo,“ směje se dnes zpěvačka. „Byla jsem přesvědčena, že Semafor je jenom přestupní stanice a Hollywood musí zavolat do dvou měsíců. Až tam jsem zjistila, že taková sláva to není.“

Semafor jí dal potřebné základy, výrazněji se ale prosadila až poté, co ho v roce 1977 opustila. Spolupracovala se skladatelem Otou Petřinou a textařem Zdeňkem Rytířem. Roku 1977 se skupinou Pro-rock natočila první album Motorest i desku Exploduj, které jí zajistily místo na mainstreamové rockové scéně.

Roku 1984 vydala album 12 Famous And Awarded Movie Songs, kde byly filmové písně, oceněné Oscary. Později pro ni některé písně skládal Petr Janda, spolupracovala i s Petřinou. Její doménou se staly silné, klenuté melodie (Už nejsem volná, Moje malá premiéra, S láskou má svět naději). Po roce 1989 to ale vypadalo, že střední proud ztratil sílu, a Petra Janů zmizela.

Svůj nový repertoár si pak našla v muzikálech (Les Misérables, Hamlet, Krysař, Galileo a další). Během kariéry natočila dvě desítky alb a účinkovala v deseti muzikálech. Za roli Královny ve Třech mušketýrech uváděných Divadlem Broadway byla nominována na cenu Thálie 2004.

Rozhovor s Petrou Janů (zdroj: ČT24)