Do Dalího v Paříži se vchází vejcem a vychází mozkem

Paříž - Malby, kresby, sochy, filmy i instalace - retrospektivní výstava Salvadora Dalího v pařížském Centre Pompidou chce překonat poslední retrospektivu světoznámého umělce v roce 1979, které se Dalí sám účastnil. V duchu surrealismu, jehož představitelem Dalí je, se nese i okolí expozice - na výstavu se vchází obřím vejcem a vychází mozkem. Kurátoři totiž prý chtěli, aby lidé na Dalího vešli tělem a odešli hlavou. Dalího díla budou v Paříži k vidění do 25. března, poté by se měla přesunout do Madridu.

Salvador Dalí:

„Jediný rozdíl mezi šílencem a mnou je ten, že já nejsem šílený.“

Výstava chce výstředního malíře s knírem ukázat jako génia, jehož výtvarné experimenty ovlivnily stovky výtvarníků - z českých umělců třeba malířku Toyen. Dalího show má být trhákem Pařížské umělecké sezóny. Jeho poslední velká výstava tady byla naposledy v roce 1979 a byla jednou z nejnavštěvovanějších v historii.

Salvador Dalí byl umělec, kterého jedni zbožňovali, druzí ho považovali za groteskní kýč. V rodném Katalánsku ho vnímají s rozpaky nejen kvůli sympatizování s poválečným režimem generála Franca. „Dalí byl kontroverzní svou rozdvojenou osobností. Ten dobrý Dalí byl kvalitní surrealista. Dalí, kterým se stal pak, byl Dalí, na kterého se už nedalo dívat,“ říká kurátor výstavy Jean-Michel Bouhours.