Návrat do Silent Hill 3D – vlažně recyklovaná noční můra

Temné a zdánlivě opuštěné je tajuplné městečko Silent Hill, tajuplné území přízraků a obludných monster, přízračné „ghost city“, zasněžené popelem a všudypřítomnou hrůzou, která spolu s nemrtvými hladově číhá v jeho temných zákoutích.

Jedna z nejpopulárnějších počítačových her se před šesti lety dočkala své výživné ekranizace, v níž nás Christophe Gans (Bratrstvo vlků) účinně děsil vizuálně vymazlenými lekačkami ve stylu japonských hororů. Byla to ultimátní jízda peklem, a když jsme se z ní otřepali, s nadějí a mrazením v zádech jsme čekali, jestli si za nějaký čas budeme moci koupit lístek na stejně nabouchané pokračování. Jestli budeme znova balancovat na hraně ještě snesitelného, jež namíchá šílená představivost s největší pravděpodobností zhuleného režiséra a scenáristy. Stalo se ale ještě něco mnohem drsnějšího. Režisér Michael J. Bassett nemilosrdně vykostil a brutálně vyvrhl tuhle předlohu a předhodil nám jen její naředěnou a místy i vyprázdněnou a lehce nudící variantu (což je při stopáži kolem hodiny a půl docela na pováženou).

Pro každý návrat by měl být vždy jasný důvod. A vracet bychom se tak měli tam, kde jsme něco silného prožili, a věříme, že to tam na nás stále ještě čeká. Nikdo se nemůže divit, že takto uvažuje i filmový divák, a nikdo mu nemůže mít za zlé, že se nakrkne, když mu do téhle představy hodí někdo vidle. Tak, jak to vlastně udělal režisér a scenárista (takže to nemůže házet na někoho jiného) Michael J. Bassett, od kterého se pravděpodobně čekalo přece jen víc.

A proč také ne, když si hororovou atmosféru mezi krysami a mrtvými těly vyzkoušel již ve svém válečném debutu Mrtvá hlídka, ladil ji i ve svém druhém snímku Pustina (kde psychopatický vrah vraždí na ostrově mladistvé delikventy) a vitálně ji rozvíjí i ve svém předchozím opusu Solomon Kane, kde si to exkluzivní zabiják ze 16. století rozdává se samotným ďáblem.

  • Návrat do Silent Hill / Deborah Kara Ungerová zdroj: H.C.E.
  • Návrat do Silent Hill / Kit Harington, Adelaide Clemensová zdroj: H.C.E.

Po téhle sérii žánrovek se nikdo nemůže divit, že mu byl Návrat do Silent Hill s důvěrou svěřen jako někomu, kdo má cit pro hororový formát a dokáže z takto slibně založené látky vycedit další děsuplné maximum. Jenomže jakoby si Bassett vybral time out v tu nejméně vhodnou chvíli. Heather sice neposlechne tátovo varování a s novým kámošem Vincentem - s nímž tvoří narychlo spíchnutou dvojici, sourodou zejména tím, že ani jeden zas až tak moc diváckých sympatií nepobere a chemie mezi nimi osciluje oboustranně kolem nuly - vyrazí do zlověstného světa Silent Hillu.

Již fakt, že nebudete mít zásadní bobky z toho, co všechno se jim tam může stát, naznačuje, že tady nepůjde o stravující hororovou smršť, při které se budete tetelit a třást o osud hrdinů, ale spíše o repetice na původní téma, s povinným přídělem lekaček (kterých není málo, zato byste na prstech jedné ruky spočítali ty, které jste opravdu nečekali).

Všechno tu funguje jakoby vlažně (včetně někdy téměř nečitelných 3D efektů) a recyklovaně, čistá „hororovina“ a rejdění vymakaných monster zaujímá zhruba třetinu již tak nedlouhé stopáže, atmosféru jakoby udusil šedý déšť všudypřítomného popela a nostalgické vzpomínky na jedničku (která žádnou zásadní díru do světa ekranizovaných videoher stejně neudělala) naskakují stále častěji.

A stále častěji se také na povrch dere otázka, zdali je Michael J. Bassett horší režisér nebo scenárista. Osobně bych řekl, že je to docela vyvážené, ale kdybych si už musel vybrat, pak mám pocit, že většina problémů toho kalného (nikoli správně temného) hororu, byla založena již ve scénáři, který spíše jen omílá již odzkoušené, nepřináší téměř nic původního a nového, a když neví, jak dál, vsadí na nahodilé a nikoli zákonitě z něčeho plynoucí.

Z barvité žánrovky, která měla svoji tvář, se tu stala tuctová popcornovka, která bude milovníky hry spíše prudit, fanoušky filmové „jedničky“ vytáčet a zbytek světa nezajímavě míjet. Ještě že je tu všepřekrývající Temnota, která udělá úlevnou zatmívačku. A Valtielův řád bude dál čekat, až se narodí dítě, které mu dá jeho boha – a my budeme dál čekat na slibovanou pecku, která bude v Silent Hill konečně explodovat, a my se budeme moci začít poctivě bavit a bát.

SILENT HILL: REVELATION 3D / NÁVRAT DO SILENT HILL. USA 2012, 95 min., české titulky, od 15 let, 3D. Scénář a režie: Michael J. Bassett. Kamera: Maxime Alexandre. Hudba: Jeff Danna, Akira Yamaoka. Hrají: Adelaide Clemensová (Heather/Alessa), Kit Harington (Vincent), Carrie-Anne Mossová (Claudia Wolfová), Sean Bean (Harry), Malcolm McDowell (Leonard), Martin Donovan (Douglas). V kinech od 22. listopadu 2012.