Trier ostrouhal. Tarkovského archiv si přečtou v Rusku

Londýn/Moskva - Do osmnácti minut bylo rozhodnuto - vzácný archiv ruského režiséra Andreje Tarkovského jeho dánský kolega Lars von Trier nezíská. Přeplatil ho ruský gubernátor z filmařova rodného kraje. Materiály poputují do muzea Tarkovského v Jurjevci v Ivanovské oblasti v evropské části Ruska.

Archiv obsahuje tisíce dopisů, fotografií a záznamů z posledních 20 let režisérova života. Mezi předměty je například koncept dopisu sovětskému vůdci Leonidu Brežněvovi. Tarkovskij v něm na konci 70. let Brežněva vyzývá ke zrušení zákazu promítání filmu Andrej Rublev z roku 1966. Je to důkaz sporů filmaře s úřady kvůli cenzuře, která ho nakonec donutila odejít do exilu, v němž strávil poslední čtyři roky svého života. Zemřel v roce 1986 ve Francii.

Vzácný archiv dosud náležel filmové kritičce Olze Surukové, která žije v Nizozemsku. Na londýnské aukci změnil majitele. Cena archivu, který aukční síň Sotheby's původně odhadla na 80 000 až 100 000 liber (zhruba 2,5 až 3,2 milionu korun), se vyšplhala až na 1,3 milionu liber (asi 40,7 milionu korun).

Ruské ministerstvo kultury a regionální vláda podle gubernátora Michaila Maně dělala všechno pro to, aby zburcovala co nejvíce mecenášů, kteří by na koupi přispěli. Jejich jména prý zveřejní později. Veřejnost pozůstalost Tarkovského poprvé uvidí při dalším ročníku ruského mezinárodního filmového festivalu Tarkovského „Zrcadlo“ v roce 2013 v Ivanovské oblasti Ruska.