Česky vychází kompletní Hledání ztraceného času

Praha - Čtvrtstoletí od posledního českého vydání vychází v revidovaném překladu kompletní Hledání ztraceného času. Sedmidílný románový cyklus Marcela Prousta je jedním ze základních děl světové literatury.

Nové vydání Hledání ztraceného času od Marcela Prousta (zdroj: ČT24)

Po Balzakově Lidské komedii podává Hledání ztraceného času podle nakladatele nejúplnější „obraz mravů“ své doby a věnuje se nadčasovým tématům jako paměť, umění, čas a poznání. Hlavním „hrdinou“ tohoto románu-řeky či románu-katedrály, v němž figuruje více než 200 postav, je lidské vědomí.

Přestože od vzniku Proustova díla uplynulo téměř sto let (vyšlo v letech 1913 až 1927), řada filozofů, literárních teoretiků i estetiků se k němu nepřestává vracet a konfrontovat se s ním. Nakladatelstí Rybka Publishers novým vydáním mimo jiné připomíná 90. výročí autorova úmrtí - Proust zemřel 18. listopadu 1922 v Paříži.

Autory překladu, jenž původně vycházel postupně v letech 1979 až 1988 a z něhož vychází i současné revidované vydání, jsou Prokop Voskovec (díly I a II) a Jiří Pechar (díly III až VII).

Josef Fulka, autor doslovu, o knize: „Proustovo dílo je natolik komplexní a mnohovrstevnaté, že zůstává pro čtenáře tajemstvím: můžeme je číst opakovaně, ale nikdy mu nelze beze zbytku porozumět a proniknout do jeho vnitřní architektoniky natolik, abychom mohli říci, že nám nic nového už nemůže dát.“

Nové vydání je doplněné obsáhlým doslovem Josefa Fulky, který patří společně s Jiřím Pecharem k tuzemským předním znalcům díla Marcela Prousta. „Proustovi se skutečně podařilo splnit to, co si ve svém velkém románovém cyklu předsevzal: napsat dílo, kterým dosáhne nesmrtelnosti nejen v tom smyslu, že bude za nesmrtelné formálně uznáno, tedy že se stane součástí kánonu, ale především v tom smyslu, že málokterý román vede tak bohatý 'posmrtný' život jako právě Hledání ztraceného času,“ píše v doslovu.

Sedm dílů Hledání ztraceného času čítajících celkem přes 3 120 stran se bude na pulty knihkupců dostávat od 7. prosince.