Pozor, vysíláme! ČT oslaví šedesátiny novinkami i reprízami

Praha - Když 1. května 1953 začalo zkušební vysílání Československé televize, málokdo si dovedl představit, jaký fenomén se z něho stane. V příštím roce Česká televize oslaví výročí šedesáti let existence. Co chystá?

Šedesátiny televize připomene na všech svých programech, především výběrem toho nejlepšího, co od zahájení vysílání vzniklo. V programu se opět objeví seriály Cirkus Humberto, Panoptikum města pražského, F. L. Věk, Nemocnice na kraji města anebo původní Sanitka, na kterou navážou v premiéře nové díly.

„1. května bychom chtěli udělat speciální připomínku toho, co televize a televizní vysílání v České republice a předtím v Československu znamenaly. Co vnesly do života společnosti, do života běžných lidí,“ prozradil o vrcholu oslav ředitel programových okruhů Milan Fridrich. „V celodenním vysílání si ČT připomene, jaké všechny seriály, dokumenty, filmy, večerníčky, publicistké cykly, zábavní show byly vytvořeny,“ dodal.

Ohlížet se bude i zpravodajská ČT24, například v pořadu Pozor, vysíláme! „Využíváme jako zdroj zpravodajské a publicistické reportáže, které jsou v televizním archivu k dispozici od 50. zhruba do 80. let. Jde o zajímavé materiály, které od doby jejich odvysílání zpravidla nikdo neviděl,“ uvedl šéfredaktor aktuální publicistiky Jiří Vondráček. Výběrem z téměř 40 tisíc takto archivovaných reportáží vznikne cyklus pořadů se zpravodajskou tematikou - o politice, sportu anebo kultuře. „Budou s komentářem o tehdejších okolnostech i technických možnostech,“ podotýká Vondráček.

Reportáž Petry Křížkové (zdroj: ČT24)

V roce výročí televizního vysílání se Česká televize sice bude ohlížet, zároveň ale upozorní, že její historie se tím nijak neuzavírá. Naopak své vysílání v roce 2013 ještě rozšíří o další program zacílený na děti.