Ministerstvo kultury: Peníze odmítáme shánět

Praha – Mezinárodní projekt Rok české hudby 2014 se musí začít smiřovat s tím, že jej ministerstvo kultury nepodpoří tak, jak se očekávalo. Resort mohl požádat vládu o dotace, avšak vzhledem k situaci státního rozpočtu se nakonec rozhodl, že se o podporu nepřihlásí. Pořadatelé koncertů a festivalů s tímto rozhodnutím ale spokojeni nejsou.

Letopočty končící čtyřkou jsou celosvětově vnímány jako tzv. roky české hudby. Myšlenka projektu se zrodila již v roce 1924 a od té doby mohli pořadatelé ve svých plánech využít „čtyřková“ výročí hudebních osobností. České kulturní akce se od té doby pořádaly ve čtyřiceti zemích světa. 

"Bylo rozhodnuto, že Rok české hudby se bude realizovat ve značně redukované podobě z rozpočtu ministerstva kultury. Předpokládá se, že vybrané příspěvkové organizace MK významná výročí Roku české hudby zohlední ve svých dramaturgických plánech a činnosti v roce 2014," prohlásil Jan Vondryska z tiskového oddělení. 

V září zrušila ministerská instituce žádost o zvýšení rozpočtu, přestože o pořádání akce i patronátu rozhodl už loni na podzim někdejší ministr kultury Jiří Besser. V roce 2014 má navíc nad událostí převzít záštitu prestižní pár ze světa vážné hudby - dirigent sir Simon Rattle a jeho manželka Magdalena Kožená.

„S překvapením jsem sledoval, jako mnoho mých kolegů, že ministerstvo se vzdalo možnosti pokusit se získat ze státního rozpočtu nějaké zvláštní prostředky na Rok české hudby 2014. Sledoval jsem kolektivní dotaz mnoha pořadatelů vůči paní ministryni i její odpověď,“ uvedl ředitel festivalu Pražské jaro Roman Bělor. „Mrzí mě, že se nemyslí ani na prezentaci české klasické hudby v zahraničí,“ dodal.