EU podpoří kinematografii. Podmínka: Evropě vše evropské

Brusel - Česká republika patří k těm evropským zemím, kde se národní kinematografii celkem daří. Není tomu ale všude tak, Evropská unie chce proto v následujících letech podpořit filmovou tvorbu sedmadvacítky téměř jednou miliardou eur. Podmínka zní: Méně zhlížení v amerických trhácích a více evropského filmu.

„Často jsem v kontaktu se známým filmařem Wimem Wendersem. A ten mi vždycky říkal: 'Doris, měli byste vyprávět evropské příběhy, evropské sny, ne ty americké,'“ svěřila se Doris Packová, vedoucí výbor pro kulturu Evropského parlamentu, s radou, kterou dostala od režiséra Nebe nad Berlínem nebo Million Dollar Hotelu.

Filmový příběhů se v Evropě každý rok odvypráví tisícovky, evropské diváky ale moc netáhnou. Americké filmové produkci se nejvíce brání Francouzi. Každý druhý prodaný lístek do francouzského kina jde na francouzský film.

V Česku připadá na český film každá třetí prodaná vstupenka. „V České republice jste na tom dobře, české publikum podporuje českou kinematografii,“ domnívá se Petra Paul Huthová, porotce Evropské filmové ceny LUX. „Ale to není případ všech evropských zemí,“ dodává.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Zejména těm ostatním by měla pomoct injekce od Evropské unie. Finance by měly mířit i na podporu až dva a půl tisíce malých kin, které také - stejně jako evropské filmy - ohrožuje globální filmový trh. Příspěvek je podmíněný programem - více než polovina promítaných fimů musí být evropská.