Kapesníčky ven, Madisonské mosty opět na scéně

Literární předloha Roberta J. Wallera pro Madisonské mosty byla kritikou zavržena jako obyčejný příspěvek do červené knihovny. O to větší bylo překvapení, když práva na zfilmování zakoupil Clint Eastwood, který si své místo ve filmové historii vydobyl jako představitel tvrdých chlapíků ve westernech a kriminálních snímcích. Romantickou klasiku uvede ČT2 dnes ve 21:45 v rámci cyklu Velikáni filmu.

Dalším překvapením dozajisto bylo, že Eastwood dal tak výrazný prostor ženské postavě - jako režisér nekompromisních příběhů příliš ženy neobsazoval, a pokud ano, rozhodně ne jako ústřední charakter.

Clint Eastwood udělal první zásadní krok k úspěchu v mometně, kdy angažoval scenáristu Richarda LaGravaneseho. Ten totiž v adaptaci milostné romance mezi farmářskou manželkou a světoběžnickým fotografem provedl zásadní změny. Celou ji posunul do minulosti a orámoval ji příběhem Francesciných dětí, které se po smrti své matky teprve celou historku dovídají. Tím romantický nádech nenaplněné vášně získal na intenzitě, zcela v souladu s běžným lidským rysem zveličovat dávno minulé lásky.

Filmaři si mohli gratulovat ve chvíli, kdy obsadili Meryl Streepovou, která svým hereckým výkonem strhla divákovu celou pozornost. Dnešní držitelka dvou Oscarů a nositelka jeho třinácti nominací se vžila do Italky, jež dlouhá léta žila ve Spojených státech bez lásky, aniž si to uvědomila. Posléze rozkvetla do vášnivé ženy a milenky, aby se znovu vrátila do role poslušné a věrné manželky.

Všechny tyto polohy dokázala Streepová přesvědčivě ztvárnit. V originálním znění si mohou diváci vychutnávat i její italský akcent.

 

Její protějšek Clint Eastwood navíc velmi moudře tlumí svůj herecký projev a nechává naplno vyniknout Meryl Streepovou. Stejně umoudřená je i jeho režie, která nechává příběh promlouvat skrze hlavní protagonisty bez zbytečných vycpávek a vatových situací. Tomu podřídili svoji práci i stálí spolupracovníci, kameraman Jack N. Green, hudební skladatel Lennie Niehaus a střihač Joel Cox. Jako basista bluesové kapely ve scéně z hospody se v krátkém detailu objeví Clintův syn Kyle Eastwood.

Clint Eastwood - Madisonské mosty
Zdroj: ČT24/Warner Bros.

Madisonské mosty jsou ve své filmové podobě přes „pokročilý“ věk svých představitelů a mírně nadbytečnou metráž jedním z nejpůsobivějších milostných příběhů poslední doby.

Milostný příběh, který trval jen čtyři dny, ale vydržel celý život. Meryl Streepová a Clint Eastwood v hlavních rolích amerického filmu (1995). Dále hrají: A. Corleyová, V. Slezak, J. Haynie a další. Režie: Clint Eastwood

Ukázka z filmu Madisonské mosty (zdroj: ČT24)