Artinbox Gallery zve do jiných světů

Praha - Více než čtyřicítka českých předních výtvarníků dává nahlédnout do svých snů v pražské Artinbox Gallery. Výstava SNĚNÍ/DREAMING ukazuje, jak téma snů a surrealistický přístup k umění je v českém prostředí stále aktuální. Expozice především oslavuje surrealismus ve všech možných podobách.

Vystavena jsou jak díla od velikánů jako malířky Toyen nebo Jana Švankmajera, tak nastupující generace mladých autorů. Se sněním se pojí ale také psychoanalýza a její autor, Sigmund Freud, má na výstavě hned dvě netradiční podobizny. 

„Já jsem Freuda udělal tak, že se dívá vlastně stále sám na sebe z většího a většího nadhledu. Představuju si, protože psychoanalýzou jsem neprošel, že se musíte vidět i z vnějšku, musíte si být vědom toho odstupu,“ vysvětlil své pojetí sochař Michal Gabriel. Naproti tomu Kurt Gebauer vidí zakladatele psychoanalýzy z jiného úhlu: „Pro mne Freud je hlavně zachránce ženské psýchy a jak jinak by mohl být udělaný než s ženským tělem.“ 

  • Michal Gabriel / Sigmund Freud zdroj: Art in box Galerry
  • Kurt Gebauer/ Sigmund Freud zdroj: Art in box Galerry

Do Prahy se přijeli podívat i snílci ze zahraničí - alespoň prostřednictvím speciální fotky od Anny Riwkinové z roku 1933, kde se skví Salvador Dalí s celou svou surrealistickou smetánkou. Na výstavě SNĚNÍ/DREAMING bude představena animace Daniela Pešty pod názvem Nízká frekvence z roku 2012, jež vznikla podle této fotografie. Spolu s dalšími díly bude k vidění do 17. ledna.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)