Přednáškový „manuál“ UK k volbě: Potíže s prezidenty

Historicky první přímá volba českého prezidenta je za dveřmi. Chcete vědět víc? Univerzita Karlova připravila nestranný a kvalifikovaný přednáškový „manuál“ pro vaši lepší orientaci. Cyklus Jak se stát prezidentem zahájil 3. ledna příspěvek Josefa Mlejnka Potíže s prezidenty. Vývoj instituce a způsobu volby v demokratických systémech. Web ČT24 přednášku zprostřekoval živě,záznam najdete v tomto článku.

Co je cyklus Jak se stát prezidentem? Tři přednášky, organizované Univerzitou Karlovou, v nichž se tři odborníci věnují z různých úhlů pohledu historicky první přímé volbě hlavy našeho státu.

PhDr. JOSEF MLEJNEK, PhD. (* 1969) je odborným asistentem na katedře politologie Institutu politologických studií FSV UK v Praze. Zabývá se přechody k demokracii, ústavními a volebními systémy, oblastí střední a východní Evropy. Jako komentátor domácího i zahraničního dění spolupracuje s řadou tištěných i elektronických médií. Spoluautor a editor knihy Postavení hlavy státu v postkomunistických zemích. Od pádu komunismu v roce 1989 do roku 2010, Praha: Univerzita Karlova v Praze, Fakulta sociálních věd, 2011.

Univerzita Karlova on-line - Jak se stát prezidentem (zdroj: ČT24)

Následuje: přednáška Martina C. Putny Mystikou Pražského hradu: královskými a prezidentskými tradicemi (7. ledna) a přednáška Jana Kysely Debata o přímé volbě hlavy státu v českém veřejném prostoru (10. ledna).

Kdy a kde: Univerzita Karlova, Modrá posluchárna Karolina, vchod z Celetné 20; vždy od 18:00; vstup volný.

Záznamy všech přednášek, které web ČT24 zprostředkoval z Univerzity Karlovy, najdete na následujícím odkazu: