Otáčivé hlediště v Krumlově asi zůstane. Ale jen demontovatelné

Český Krumlov - Ministerstvo kultury souhlasí se zachováním principu otáčivého hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě, které se po půl století existence řadí mezi přední evropské plenérové scény. Má to však jednu podmínku - hlediště musí být demontovatelné.

Ministerští tak rozhodli na základě jednání komise ministerstva kultury, které si budoucnost otáčivého hlediště vzalo na starost. Nad krumlovským jevištěm se přitom vznášely černé mraky - nejpozději do roku 2015 mělo zmizet. Točnu chtěli původně odstranit čeští památkáři a výbor UNESCO, protože se jim současná podoba točny nelíbila. Nakonec se ale přiklonili k současnému řešení.

„Byl deklarován zájem pokračovat v dalších jednáních, která ve finále povedou k řešení akceptovatelnému jak z pohledu památkové péče, tak z pohledu příznivců exteriérového divadla,“ sdělila mluvčí ministerstva Markéta Ševčíková.

Členové komise se prý shodli na tom, že budou nadále hledat řešení komplexní obnovy zámecké zahrady tak, aby byly současně splněny podmínky zachování otáčivého hlediště před letohrádkem Bellarie a aby byla zároveň zachována světově výjimečná hodnota celého českokrumlovského komplexu zapsaného na seznam UNESCO.

Unikátní točny se zastali také místní občané, kteří zorganizovali petici za zachování točny na stávajícícm místě.

„Máme obrovský zájem o to, aby v Českém Krumlově zůstalo zachováno otáčivé auditorium pro diváky. Zároveň však nechceme porušit pravidla UNESCO a chceme zůstat na jeho seznamu,“ prohlásil starosta města Dalibor Carda.

„Demontovatelné“ řešení okoukala instituce od okolních zemí. Obdobný nápad zvolila při divadelních představeních např. Francie, konkrétně Neptunův bazének v zámku ve Versailles nebo zámek Chambord v údolí řeky Loiry.