Vinohradská scéna doprovodila Jiráskovou na poslední cestě

Praha - Vinohradské divadlo se oficiálně rozloučilo s hereckou legendou Jiřinou Jiráskovou. Své poslední sbohem pojali její kolegové jako soukromé rozloučení ve smutečně nazdobeném divadelním sále. Na obřadu promluvil jako první současný ředitel scény Tomáš Töpfer, dlouholetá přítelkyně Jiřina Bohdalová, pražský primátor Bohuslav Svoboda a další. Vystoupili také členové swingové kapely Blue Star. Diváci se s Jiráskovou loučili v průběhu dopoledne. A protože byla odpolední část veřejnosti nepřístupná, ČT24 přinesla její živý přenos, na jehož záznam se můžete podívat v tomto článku.

Úvodní slovo si vzal výše zmíněný Tomáš Töpfer, který proslov adresoval přímo k Jiráskové. Připomněl, jak moc do detailů znala zákoutí vinohradského divadla i její působení coby první ženské vedení, v němž zůstala celé desetiletí. Töpfer označil scénu za jistotu hereččina života, ostatně i ona ve zdech budovy zanechala svůj otisk - svých 115 rolí odehrála během 61 let.

„O tvých jizvách jsme všichni něco tušili, ale ty jsi je zakrývala typickým gestem ruky s cigaretou,“ pousmál se. „Jen se nedojímej. Tak sbohem,“ vzkázal Jiráskové v závěru.

Na jeviště zasypaného květinami se postavila také Jiřina Bohdalová, která po boku zesnulé herečky strávila víc jak padesát let - a to jak jako kolegyně, tak i jako kamarádka. „Nic náš celoživotní vztah nezničilo. Jiřina byla můj privátní anglický gentleman,“ narážela Bohdalová na Jiráskové ostrovtip, ironii a rozhled. „Byla to jedna z nejlepších žen mého života,“ pronesla nakonec.

Do hlediště zasedli např. Kateřina Brožová, Jaromír Hanzlík, Jan Kačer nebo Dagmar Havlová. U rakve se vystřídaly desítky herců, neje z Vinohrad. Byly mezi nimi i Daniela Kolářová s Hanou Maciuchovou.

Smuteční věnec zaslali mimo jiné Václav a Livie Klausovi, předseda vlády Petr Nečas, parlament, ministerstvo kultury, Česká televize i Český rozhlas, UNICEF, Herecká asociace a nadace Život umělce, Národní divadlo a další české scény. Ze Slovenska osobně přivezl kytici žlutých růží Marián Labuda, jenž upozornil na to, že Jirásková není jen herečkou pro Česko, ale také pro Slovensko. Naučila jej také bojovat a pečovat o sebe, a to klidně až na onen svět.

Zástupce z UNICEFu Jan Herzmann poděkoval Jiráskové jménem všech dětí, kterým pomohla svým osobním nasazením a angažováním se v charitě. Zahrál také slibovaný ansámbl Václava Marka Blue Star. J

Její hlas připomněla minutová hra pro Český rozhlas i dva šansony z legendární inscenace Strašidla, kterou v 80. letech nastudovala. Subreta, kterou ztvárnila, hrála, zpívala a tančila na různých místech Československa ve více než šesti stech reprízách.

Na dnešní pietní akt naváže v pondělí 14. ledna od 14:00 hodin v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí zádušní mše, kterou odslouží arcibiskup kardinál Dominik Duka. Rakev s ostatky zesnulé umělkyně bude koncem příštího týdne podle jejího přání uložena v jihočeských Malenicích, kde trávila šťastné chvíle se svým životním partnerem Zdeňkem Podskalským.