Hudební paní Columbová oslaví čtyřicátiny i v Česku

Praha - Leckdo je slyšel, nikdo je ale neviděl. Americká skupina The Residents jsou trochu jako paní Columbová - existují, ale nikdo netuší, jak vypadají. Od počátku své kariéry si pečlivě chrání svoji skutečnou identitu. To jim ovšem nebrání oslavit 40 let na scéně koncertním turné. Jednou z jeho zastávek bude i Praha.

Na šňůře nazvané Wonder of Weird klade prý skupina důraz především na hudební složku svých vystoupení. „Kapela požírá a přetváří svou klasickou tvorbu jako hladový kůň vdechující slámu za plného trysku,“ podotkl ke koncertní podobě zpěvák a frontman Randy.

The Residents podle pořadatelů zredukují nástrojové obsazení pouze na klávesy, kytaru a zpěv. Vytvoří tak nekonvenční a energické „power-trio“, které představí publiku průřez tvorbou za čtyři dekády existence skupiny.

Existence The Residents je založena na principu tajuplnosti a důsledné anonymitě, po celých 40 let let neučinili jediný kompromis směrem ke komerční sféře. Formace pohybující se na pomezí klasické hudby, avantgardy a moderního divadelního umění neudělala v minulosti jediný rozhovor, ani v jednom z hudebních časopisů se neobjevilo foto kteréhokoliv z členů.

V České republice vystoupí již poněkolikáté, naposledy zde před dvěma lety představili nové album The Talking Light. Tvorba The Residents ovlivnila mnoho českých umělců. Do blízkého kontaktu se s nimi dostala skupina Už jsme doma, která je v roce 1992 navštívila v jejich studiu. Vzájemné sympatie vyústily ve spolupráci na představení The Freak Show. Přesto prý čeští hudebníci nemohou potvrdit, zda se setkali přímo se členy skupiny, nebo pouze figuranty.