Nechte si udělat hlavu hudbou

Praha - Staré kadeřnické sušicí helmy a soudobá klasická hudba, kombinace, kterou můžete zažít jedině na poslechové výstavě soutěže Nuberg. Střihlá instalace doprovází její šestý ročník určený, stejně jako ty předchozí, mladým tuzemským skladatelům.

Střihněte si novou hudbu, zní slogan, který letošní ročník doprovází a odkazuje i k jeho vizuálnímu konceptu. Snahou Orchestru Berg, pořadatele soutěže, je přestavit současnou hudbu jinak než jen v koncertním sále, proto letos opět připravil poslechovou výstavu. Její návštěvníci mohou (od 21. do 31. ledna ve výpůjční hale Městské knihovny v Praze) usednout pod kadeřnické sušáky, kde jejich uši místo horkého vzduchu ofouknou soutěžní skladby.

Sedm skladeb mladých tuzemských autorů se uchází o titul nejúspěšnějšího díla soudobé vážné hudby, které loni v premiéře uvedl soubor Berg. Soutěž má dvě ceny a dvě poroty. Hlavní cenu Nuberg určuje odborná porota, veřejnost svými hlasy volí vlastního vítěze - hlasovat lze na výstavě i na stránkách orchestru Berg (do 11. února). 

Reportáž Anety Rebernakové (zdroj: ČT24)

Vítězové budou vyhlášeni 21. února, vítězné skladby pak soubor Berg odehraje na zahajovacím koncertě nového cyklu 13. března v Sále Martinů v Praze. Do té doby ale mohou zájemci stihnout ještě další doprovodné akce soutěže - noční hudební maraton (25. ledna v galerii Prádelna Bohnice) anebo dvě setkání „se skladateli naživo“ (31. ledna v pražské městské knihovně a 7. února v Kavárně Divadla bez zábradlí).