Kouzelníci českého designu, na startovní pozice!

Praha - Tři desítky autorů, výrobců a obchodníků jsou nominovány na některou z cen udělovaných v soutěži Czech Grand Design. Pořadatelé dnes vyhlásili tři nominované v každé z osmi kategorií, cenu veřejnosti pak může dostat jeden z pěti autorů či studií. Vítěze Czech Grand Design 2012 představí ceremoniál ve Stavovském divadle 16. března.

Národní technické muzeum představuje nominované designéry, módní návrháře, šperkaře, grafiky a fotografy také prosřednictvím výstavy. O titul Designér roku se v dalším kole poperou Lucie Koldová a Dan Yeffet. Porota u nich posuzovala kolekci svítidel Shadows, lavičky Urban Islands, zrcadla Iconic Mirror a Private Mirror nebo lampu Versa.

Kategorie Módní designer roku už svá jména zná také. Nominováni byli Pavel Brejcha, Miro Sabo a Hana Zárubová, která byla nominována již čtyřikrát a jednou cenu získala.

Litinové nádobí Daniela Gonzáleze
Zdroj: ČT24/Daniel González

Šperkaři Markéta Richterová a Zbyněk Krulich zase soutěží o titul nejlepšího Designéra šperku. Náramky, náušnice a náhrdelníky vytvářejí technologií 3D tisku. Pro Richterovou to však není jediná nominace - šanci uspět má také díky náhrdelníkům White a Pith. Třetí, kdo může cenu za šperk získat, je Janja Prokić s kolekcemi Flowers a Super Powers, které pracují s různými přírodními materiály včetně kožešin.

Grafickým designérem roku by se opět jistě rád stal Štěpán Moravec, kterému ocenění již dvakrát uniklo, napotřetí ale nominaci proměnil. V soutěži je také skupina Okolo a Studio Najbrt. V kategorii Fotograf roku soutěží Adam Holý, Bet Orten (mimo jiné s kolekcí módních fotografií na záchranu budov v bývalých lázních Kyselka) a Gabriel Urbánek. 


Cenu Objev roku může dostat Eliška Kuchtová za dvě své kolekce obuvi, za níž obdržela i Národní cenu za studentský design. Na paty jí ale šlape Daniel González se svým litinovým nádobím Jumbo či Karel Matějka s kolekcí horolezeckých cepínů Nahory.