Rekonstrukce soudního procesu s Karlem Peckou

Festival Mene Tekel pravidelně ve svém programu připomíná rekonstrukcemi politické procesy 50. let. Do sedmého ročníku zařadil 2. března soudní proces se spisovatelem Karlem Peckou. Rekonstrukci v soudní síni jste mohli v přímém přenosu sledovat také na webu ČT24. Záznam najdete v tomto článku.

Rekonstrukce vznikla při závěrečném semináři studentů Právnické fakulty Univerzity Karlovy v režii Jana Řeřichy, ředitele festivalu Mene Tekel. Při přípravě vycházeli z fondů Národního archivu a z knihy Jana Lukeše Hry doopravdy. V roli Karla Pecky vystoupil herec Divadla bez zábradlí Petr Pospíchal, ostatní postavy ztvárnili studenti.

Kde: Porotní síň Vrchního soudu na Pankráci, Praha 4

Mene Tekel (zdroj: ČT24)

Karel Pecka (6. prosince 1928, Klížská Nemá u Komárna — 13. března 1997, Praha). Po únoru 1948 začal spolu s několika pracovníky Filmového studia Barrandov vydávat ilegální časopis Za pravdu. Byl zatčen a odsouzen za velezradu na 11 let vězení, které strávil v několika pracovních táborech. Propuštěn byl v prosinci 1959. Ve své tvorbě se většinou zabýval vězeňskou tematikou, nejprve publikoval časopisecky povídky, od roku 1965 se věnoval literatuře, psal i scénáře. Po roce 1969 mohl publikovat pouze v samizdatu a v zahraničí. Mezi prvními podepsal Chartu 77. V roce 1997 mu prezident Václav Havel udělil in memoriam Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy. /zdroj: Mene Tekel/

Festival Mene Tekel vznikl jako reakce na nezájem společnosti o osud politických vězňů padesátých let, ale i na absenci výuky o tomto období ve školském systému. Jeho sedmý ročník se koná v Praze od 25. února do 3. března.

Web ČT24 ve spolupráci s festivalem v přímém přenosu zprostředkoval také diskusi na téma Umění v nesvobodě. Svědomí umělce. Její záznam si můžete přehrát v následujícím článku: