Normalizační fitness je zpět! Tančí se i na Vondráčkovou

Praha – Normalizační cvičení a úbory s ním spojené jsou sice již minulostí, pro špičkové tanečníky české a slovenské scény však posloužily coby námět nového představení. Nese název Much More Than Nothing, pátrá po identitě obyvatel bývalé federace a přitom paroduje někdejší symboly popkultury. Premiéra tanečního sitcomu se chystá na únor.

Vystoupení bude celkem uvedeno ve čtyřech reprízách v pražském studiu Alta. 

Choreografové Peter Šavel a Stano Dobák (z uskupení Me-Sa) čerpali inspiraci z pořadu Cvičme v rytme. Pohrávají si s nacionalismem a nevyhýbají se ani sžíravému kriticismu. 

Pět improvizovaných částí má vždy vlastní téma, třeba manipulaci. „Je tam scéna, kdy jsme byli dotlačeni do toho říct, co si o tom celém procesu myslíme,“ přibližuje jedna z tanečnic. „Jakýsi hlas shůry nám dává povely, anglické push and pul, a my se podle toho snažíme formovat pohyb.“ 

Taneční vystoupení Much More Than Nothing (zdroj: ČT24)

Mimo normalizační cvičení si autoři vzali na paškál také ikony tehdejší doby, a tak zazní např. i nesmrtelná skladba Sladké mámení Heleny Vondráčkové. Účinkující potvrzují, že se vystoupení neveze na vlně myšlenky, že dřív bylo lépe, spíš naopak. 

„Na pozadí toho se objevuje věčné škádlení mezi Slováky a Čechy. Lechtivá hra s identitou a nacionalismem. Vtipná, drzá a trpce sebekritická. A to v podání generace umělců, kteří se narodili v Československu, vyrostli v Čechách a na Slovensku a dnes žijí všude možně po Evropě,“ uvádí tvůrci.